aba-yayin-beyin-gelisimi-ile-doganin-siki-iliskisi-nedir

Beyin Gelişimi İle Doğanın Sıkı İlişkisi Nedir?

İnsanlar bebeklik çağından yetişkinlik dönemine kadar pek çok zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu zorluklar yetişkinlik döneminde de devam ederek yaşamın sonuna kadar bizimle beraberdir. Bebeklik çağından yaşamına sonuna kadar insanların yaşamlarına yardımcı olan yetenekler bulunmaktadır. Bu yetenekler insanlara doğuştan itibaren verilmektedir. Bu süreçte beyin gelişimi yaşam deneyimi ve biyolojik gelişimle birlikte gerçekleşmektedir.

Beyinin gelişmesi sonucunda insan yetenekleri daha da artar. Beyin, insanın gelişimi sürecinde insan hareketlerine rehberlik etmektedir. Beyin gelişimi doğrusal bir şekilde meydana gelmemektedir. Yani beynin her tarafı ve her yönü eşit bir şekilde gelişmemektedir. Beyinde düzensiz bir gelişme durumu hakim olmaktadır. Beyindeki farklı bölgeler farklı oranlarda büyümektedir.

Beyin Gelişimi Farklı Gelişim Evrelerine Tanık Olmakta

Beyin gelişimi beynin bazı kısımlarının işlevlerini yerine getirecek kadar gelişmesine rağmen bazı kısımlarının yeteri kadar gelişmemesi gibi bir durumu sergileyebilir. Erken öğrenme durumu ilgili beyin bölgesinin olgunlaşma düzeyine bağlı olarak değişmektedir.

Beyinin yapısında gri ve beyaz renkli maddeler bulunmaktadır. Gri renkli madde, nöronların hücre gövdelerini ve bunların destek hücrelerini kaplayan bir kaplamadır. Bu kaplama 6 katmandan oluşur ve kalınlığı 2.54 mm’dir. Gri renkli kaplama beyin zarını koruyan bir durumdadır. Görme ve duyma, kasları kontrol etme, konuşma, sayma ve diğer duygular beynin gri alanında bulunmaktadır. Problem çözme, düşünme ve fikir üretme gibi eylemler bu bölgede meydana gelmektedir.

Beyindeki Beyaz Madde Ne İşe Yaramaktadır?

Beyinde yer alan beyaz renkli madde, gri renkli maddenin altında konumlanmaktadır. Bu alanda önemli sinir bağları yer almaktadır. Vücudun kan basıncı, kalp atışı ve vücutta meydana gelen vücut ısısı bu bağlar sayesinde meydana gelmektedir. İnsanların duygularını ifade etmeleri, hormonların salgılanması ve yiyecek ile su alımının gerçekleşmesi limbik sistemdeki bazı çekirdekler aracılığı ile yerine getirilmektedir.

Limbik alan, duygusal tepkiler üretmeye yarayan bir alandır. Burası beynin derinlikleri sayılan kısımdır ve ön lob tarafından duyguların kontrolü sağlanır. Duygu kontrolü bazı durumlarda çığırından çıkabileceği için ön lobun işlevi son derece önemlidir. Beyin gelişimi sonucunda beynin fonksiyonları ve üretme kapasitesi de hızlı bir şekilde gelişmektedir.

David A.Sousa tarafından yazılan ve Aba Yayın tarafından sunulan ‘Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir?’ kitabına ulaşmak için Google Play Store’u ziyaret edebilirsiniz. Pek çok konu hakkında bilgilendirici videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.