Arkadaş edinmek herkes için yaşam boyunca devam eden bir süreçtir. Yani otizm spektrum bozukluğu olan için de bu durum aynıdır otizmli olmayan için de… Bu durum üzerinde pek geliştirme çalışmaları yapılabilmektedir. Herkes için sahip olunan arkadaşlar önemlidir. İnsanların hayatta sahip oldukları arkadaşları, kendilerine hayatla ilgili pek çok şey öğretmiş olabilmektedir.
İnsanlar arkadaşlarıyla ilgi alanları ve aktivitelerini paylaşmaktadır. Ayrıca arkadaşlar birlikte vakit geçirmek, daha derin bir seviyede birlikte bağ kurmak için de son derece önemlidir. Yalnızlığa karşı arkadaşlık önemli düzeyde koruma sağlamaktadır. Bazı insanların yalnız vakit geçirmekten hoşlandıkları durumlar da gözlemlenmektedir. Ancak her durumda her insanın diğer insanlarla vakit geçirmeye ihtiyacı bulunmaktadır.
Arkadaş Edinmek Herkes İçin Önemli mi?
Arkadaş edinmek sosyal sorunları olan insanlar için dahi önemlidir. Her insanın, olduğu insan gibi sevilmeye ve kabul edilmeye ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle her insanın sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Otizmli bir birey için dahi arkadaş edinmenin ne kadar önemli olduğuna dair bazı hikayeler mevcuttur. Aspergerli bir genç olan Kraus, herhangi bir arkadaşa sahip olmadığı dönemi bir kitapta anlattı. Kraus, bu dönemleri okuldan eve geldiğinde yatağına uzanıp tavana bakarak geçirdiğini belirtmiştir. Ancak bu durum 9.sınıfa geldiğinde değişikliğe uğramış. Çünkü Kraus kendisi gibi otizmli bir arkadaş edinmeyi başarmış. Bu sayede Kraus arkadaş edinmenin ne kadar önemli olduğunu deneyimleme şansını elde etmiş.
Arkadaşlık Ne Anlama Gelir?
Arkadaşlığın ne olduğu kolay bir soru gibi görünebilmesine rağmen aslında düşünülenden daha karmaşık bir soru olabilmektedir. Otizmli olan bir çocuk, her zaman bir tanıdıkla bir arkadaş arasındaki farkı net olarak anlayamamaktadır. Bir tanıdık, insanın yeterince tanımadığı ancak belirli zamanlarda gördüğü kişidir. Bu kişi ile herhangi bir paylaşım olmayabilir. Tanıdık, çevremizdeki her insan olabilmektedir. Tanıdıklar diğer tanıdıklara iyi davranabilir. Karşılıklı kısa süreli sohbetler yapabilir. Tanıdıklar birlikte vakit de geçirebilir. Ancak bu durum bir arkadaşlık gibi güçlü bağ oluşturmamaktadır. Arkadaşlık daha sağlam temeller üzerine kurulabilen bir ilişkidir. Arkadaşlar birlikte vakit geçirirken bir şeyleri de paylaşabilmektedir. Arkadaşlar birbirilerini anlayabilirler ve aralarında çok sıkı bir bağ da oluşabilir.
Doğru arkadaş edinmek insanlar için önemli bir konudur. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Barış Korkmaz tarafından kaleme alınan ‘Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin’ kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Aba Yayınevi tarafından sunulan diğer kitaplar için de aba Yayınevi resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.