Otizmli olan ancak otizm tanısı koyacak kadar belirtilere sahip olmayan bireylerin durumu atipik otizm olarak adlandırılmaktadır. Belirtiler geç dönemde ortaya çıktığı için erken dönemde tespiti kolay değildir. Konuşmada görülen bozukluklar, sosyal ilişkilerde yaşanan sorunlar ve diğer iletişim problemleri başlıca kriterler olarak değerlendirilmektedir. Belirtilerin geç yaşlarda görülmesi ya da tanı için yeterli düzeyde olmaması durumun somut bir şekilde ortaya koyulmasını zorlaştırmaktadır.
Atipik durumda erken teşhisin önemi son derece büyüktür. Erken teşhis sayesinde alınan önlemler, bireyin erken yaşlarda otizmin neden olduğu olumsuz etkileri azaltmada önemlidir. Erken yaşlarda teşhis için çocuğun hareketleri, ebeveynler tarafından dikkatlice incelenmelidir. Otizm durumu ile ilgili olarak belirtilerden şüphelenildiği takdirde uzman desteği alınmalıdır.
Atipik Otizm Belirtileri Nelerdir?
Atipik durumda bazı belirtiler diğerlerine göre daha belirgin olabilmektedir. Özellikle iletişim problemleri olarak görülen belirtiler, tekrar eylemler şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Atipik otizm durumunda iletişim monoton bir şekilde olabilir. Yani tekdüze kelimeler eşliğinde vurgu ve tonlama olmadan bir konuşma görülebilir.
Otizm durumunda davranışların da tekrarlandığı durumlara rastlanmaktadır. Ayrıca atipik durumda olan bireylerin duyusal fonksiyonları da diğer bireylere göre farklı çalışabilir. Örneğin, bir rengi ya da kokuyu algılaması farklılaşabilmektedir.
Otizmle İlgili Tedavi Yöntemleri Nasıl Uygulanır?
Otizmin her çeşidinde erken tanı önemli olmaktadır. Erken tanı sayesinde bireyin sosyal yeteneklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda bireyin sosyal anlamda gelişimi üst düzeyde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bireyin motor becerileri de düzenli eğitimler kapsamında geliştirilmektedir.
Atipik durumda da bireyin erken yaşlarda yoğun bir eğitime tabi tutulması son derece önemlidir. Günümüzde bu alanda profesyonel destek olan merkezler bulunmaktadır. Uzman eşliğinde gerekli olan eğitimler tamamlanmaktadır.
Otizm nedenleri tam olarak saptanamamakla birlikte genetik faktörlere dayandığı düşünülmektedir. Ayrıca çevresel faktörler de bu duruma neden olabilmektedir. Tipik otizm olarak adlandırılan durumda otizmin etkileri belirgin olarak görülmektedir. Bunun dışında atipik durumda belirtiler çok keskin olmadığından teşhis süreci kolay olmayabilir. Konu hakkında her zaman için bir uzmandan destek almak önerilebilir.
Atipik otizm hakkında detaylı bilgi almak için aba Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Otizm ile ilgili detaylı bilgiler edinmek için Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. Ayrıca diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesinden erişebilirsiniz.