Biyoteknoloji kavramından sonra modern biyoteknoloji kavramı da gittikçe merak edilen bir kavram olmayı başardı. Modern kavramı, günümüzde meydana gelen ileri teknolojik gelişmelerin sonucunda yaşanan değişimlerden dolayı kullanılıyor. Modern yöntem kapsamında, dizilimi yeniden düzenlenmiş DNA, gen parçalanması ve daha önce görülmemiş yeni biyo-işleme teknikleri yer alıyor.
Moden yöntemlerin kullanılması, çalışmaların da daha verimli hale gelmesini sağlamakta. Ancak bununla birlikte çalışma maliyetlerinin de arttığını görüyoruz. Toplumlar için en yararlı alanlarda en verimli sonuçlara ulaşma ihtiyacı bulunuyor. Bu anlamda, modern çalışmaların tarım ve hayvancılık alanlarında daha yoğun bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebiliriz.
Örneğin, tarım alanında uygulanan yeni yöntemler sayesinde daha verimli ürünler elde edilebiliyor. Bu sayede daha az girdi ile daha çok çıktı alınabilmekte. Bunu elde etmek için tarım ürünlerinin gen yapıları değiştiriliyor.
Modern Biyoteknoloji Hangi Amaçla Kullanılıyor?
Gerek tarım gerekse hayvancılık alanında modern biyoteknoloji kullanımının yoğunlaştığı konular mevcut.
Yapılan çalışmalarla;
- Yabancı ve zararlılara karşı ürünlerin dayanıklı hale gelmesi,
- Yabancı otlara karşı ürünlerin zarar görmemesi,
- Meyvelerin olgunlaşma zamanlarının isteğe göre ayarlanması,
- Ürünlerin depolama sürelerinin uzatılması gibi hedeflere ulaşılabiliyor.
Bu durum, tarım ürünlerinin daha kaliteli ve uzun ömürlü olmalarını sağlıyor. Modern yöntemler sadece tarım alanında etkili olmakla kalmıyor. İnsanların yaşamını yakından etkileyen pek çok kolaylık da sağlıyor. Örneğin, insanların kendi genetik yapıları çözülerek ileri zamanlarda yaşanabilecek hastalıkların önüne geçilebiliyor. İleri teşhis yöntemleri geliştirilebilmekte ve hastalıklarla mücadelede daha etkin çözümler ortaya koyulabilmekte.
Modern Çalışmalar Ne Zamandan İtibaren Uygulanıyor?
Modern yöntemlerin uygulanmaya başlandığı dönem 1980’lerin başına kadar uzanıyor. Bu dönemde gen terapisi uygulamaları yapılarak modern çalışmaların etkileri gözlemlenebildi. İlk başlarda tek gene dayalı kan bozuklukları gibi rahatsızlıkların tedavisinde modern yöntemlere başvuruldu.
Günümüzde gelinen noktada, gen tedavisi daha önemli hastalıkların tedavisinde de kullanılabiliyor. Ayrıca az gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülen rahatsızlıklarda kullanılan aşıların üretiminde de biyoteknolojiden yararlanılıyor. Bununla birlikte; hastalığa neden olan enfeksiyon unsurlarını da önceden algılamak, biyoteknoloji ile mümkün olmakta. Bu sayede hastalık yayılmadan, gerekli önlemler alınabiliyor.
Modern biyoteknoloji yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinmek için Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Benzer kitaplara ulaşmak için de aba Yayın internet sitesine göz atabilirsiniz.