Titreşen robot ya da diğer bir adı ile Vibrobot ev ortamında kolayca yapılabilen ve kullanışlı bir robot olarak dikkat çekmektedir. Robotik teknolojilerin oldukça ilerlediği günümüzde bu tarz ev yapımı robotlar son dönemlerde oldukça merak konusu olmuştur. Bu robotlar genel olarak titreşimli bir motor olan döner bir merkez dışında ağırlığın sallanmasıyla hareketlerini gerçekleştiren bir robottur. Bu özellikleri onu ilkel robot klasmanında tutmasına rağmen yaptığı hareketler onu elektronik bir canlı gibi göstermektedir.
Titreşen robotlar şekilleri ve ağırlık dağılımları sayesinde rastgele hareketler yapar. Ayrıca tüm bu hareketlerini mekanik programlama üzerinden herhangi bir elektronik kontrol olmadan canlıymış gibi gerçekleştirebilir. Yani günümüzde yazılım ve mekanik aksam ile güçlendirilmiş son teknoloji robotların oldukça basit bir örneğini bizlere sunan bir robot modelidir. BEAM robotlar gibi ya da bu tarz diğer robotlar gibi titreşen robot yapımı da ev ortamında kolayca ve kısa sürede yapılabilir.
Titreşen Robotun Çıkış Noktası Nedir?
2007 yılında ortaya çıkan Bristlebot titreşen robotlar arasında en ünlü ve en bilinen örneği olarak görülmektedir. Evil Mad Scientist Laboratuvarında görülen bu robotlar diş fırçasından sökülen bir kafa, cep telefonunda kullanılanlara benzeyen minik bir titreşimli motor ve yassa pilden meydana gelmektedir. Fırça kabaca robota karakter vermek için ileri doğru yönlendirme görevini yapmaktadır. Hexburg’un popüler Nano robotları aslında ek süsler ve bazen sensörlere sahip Bristlerobotlardır.
Diğer bilinen Vibrobot tasarımı genellikle ArtBot olarak bilinmektedir. Bunlarda bir ağırlığın takılabileceği büyüklükte DC motor vardır. Bacağında bulunan keçe uçlu kalemler ile yürütülürken çizim yapabilmektedir. Fakat diğer kalan tüm titreşimli robotlar aptal değildir. Kilobotlar Harvard’da geliştirilen minik titreşen robotlardır. Bu robotlar önceden ayarlanmış desenlerde hareket edebilir ya da birbirlerine yakınlaşmak ve uzaklaşmak üzere programlanabilir. 25 Cent büyüklüğüne sahip olan Kilobotlar devre kartı, pil, iki titreşimli motor ve kürdan gibi üç bacağındaki kızılötesi sensörlerden oluşmaktadır.
Kızılötesi sinyaller Kilobotların ne yapacağını söyleyen mekanizmalardır. Bu sinyaller sayesinde yüzlerce Kilobot programlanabilmektedir. Ayrıca her bir Kilobot birbirine sinyal yollayabilmektedir. Günümüzde bir Kilobot için 50 dolardan ucuz bir ücret ile yapılabilir. Fakat yapılan çalışmalar ve atılan adımlar yakın bir gelecekte 15 dolara bir Kilobot ordusu yapılabileceğini bizlere göstermektedir. Oldukça kullanışlı olan ve sevilen bu robotların çalışma mekanizmaları da oldukça enteresandır.
Vibrobot Nasıl Çalışır?
2013 yılında İtalyan asıllı araştırmacı Luca Giomi toplu davranışların kendiliğinden hareket den cihazların kapalı bir yerde etkileşime sokulması ile ortaya çıkacağını göstermek için Bristlerobotları kullanmıştır. Bunun için Giomi tek başına değil bir Harvard ekibi ile çalışmıştır. Çalışma sırasında botu fırça gibi olan ayağın açısını değiştirerek gezenler ve dönenler olarak 2 farklı tipte BBot ortaya çıkarıldı. Bu çalışma her bir BBot tipinden kalabalığın belirli kritik kütlesine ulaştığında çalışmada bulunan tüm botların kuş ya da balık sürüsü gibi senkronize olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Bu bulgular topluluk davranışlarının bir ölçüde bir grubun fiziksel boyutları yanı sıra bir grup üyesinin gönüllü veya bağlantılı kararlarının bir sonu olabileceğini iler sürmüştür. Giomi ve Harvard ekibinin ortak olarak yaptığı bu Vibrobot çalışması sırasında ortaya çıkan bu davranışa toplulukların mekanik zekası ismi verilmiştir. Titreşen robotlar daha öncede söylediğimiz gibi ilkel robotlar klasmanında yer alsa da bu konuda yapılan araştırmalar ve ortaya çıkan sonuçlar aslında bu robotların hiç de ilkel olmadığını göstermektedir.
Eğer siz de Vibrobot gibi pek çok daha farklı robotlar hakkında bilgi almak ve onları ev ortamında yapmak istiyorsanız Aba Yayın tarafından çıkartılan Make: Basit Robot Yapımı kitabını Aba Yayın internet sitesinden satın alabilirsiniz. İleri robotik çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak ve bu robotların geleceği hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca robotik teknolojinin geleceği hakkında blog yazılarına ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart internet sitesin ziyaret edebilirsiniz.