aba-yayin-beam-robot-nedir-ve-nasil-calisir

BEAM Robot Nedir ve Nasıl Çalışır?

BEAM robotics ya da Türkçe adı ile BEAM robot mikro işlemci kullanmadan kapsamlı hareketler sahip olan ilkel bir robottur. İlk dediğimize aldanmayın çünkü canlı gibi hareket edebilme özelliği bu robotlarda mevcuttur. Robotik teknoloji günümüzde oldukça gelişmiş ve her geçen gün gelişmeye devam eden bir teknolojidir. Yapay zeka ile güçlendirilmiş robotların çalışma prensipleri ve çalışma yöntemleri size oldukça karmaşık gelebilir. BEAM ismindeki bu robotlar ise son teknolojiye sahip robotların yaptıklarının bir kısmını ev ortamında yapmanıza olanak sağlıyor.

Güneş enerjisi ile hareket edebilen bu robotlar insan beynini basit bir şekilde taklit edebilir. Bu taklit sırasında diğer robotlar yazılım, algoritma ve benzer şeyleri kullanırken BEAM anahtar ve transistör gibi bileşenleri kullanır. Bu kullandığı bileşenler de aslında bu robotların ne kadar kolay bir şekilde yapılabildiğini göstermektedir. Diğer robotlar ile kıyaslandığı zaman BEAM ilkel bir şekilde sinir sistemini kontrol edebilir. Oldukça eskilere dayanan tarihçesi ile birlikte BEAM oldukça kullanışlı bir hal alabilir.

BEAM Robotlarının Çıkış Noktası

BEAM ismi Biyoloji, Elektronik, Estetik ve Mekanik kelimelerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Bu robotların yapımında ve kullanım alanlarında bu 4 alanın etkisi hiç şüphesiz bu robotların ismini almasında oldukça etkili olmuştur. BEAM 1991 yılında robot bilimci fizikçi Mark W. Tilden tarafından formüle edilen bir robottur. NASA gibi büyük oluşumlarda çalışan Tilden, robot tanımını genişletmiştir. Tilden robot tanımına mantık yürütme yerine reflekslere dayansa bile ortamı ile etkileşim kurabilen her türlü makineyi robot olarak ifade etmiştir.

Tilden yazdığı kitapta mümkün olan en düşük seviyeli bileşenleri kullanma fikri anlamına gelen uygun teknoloji kavramını açıklamıştır. Diğer tüm avantajlarının yanı sıra ilkel teknoloji ile bir şeyler yapmak bulunması ucuz ve kolay olan parçaları kullanmamızı sağlamaktadır. Beam robot gibi bu ilkel robotlarda sorunları tespit etmek çok daha kolaydır. Çünkü bu robotlarda hem parça hem de karmaşıklık oldukça azdır. BEAM adındaki biyoloji, doğanın robotik tasarım sorunlarını çözmede kullanılabilecek en zarif modelleri sağladığı fikrini ifade etmektedir.

Dünyadaki herhangi bir varlık gibi BEAM robot adı verilen bu robotların da asıl amacı hayatta kalabilmektir. Bu robotlar güneş enerjisi ile çalıştığı için ışığın bulunduğu yerde yiyeceklerini bulduğu anlamı çıkarılmaktadır. Bu yüzden de bu robotlar ışığı algılayan sensörler ile çalışır. Ayrıca bu robotların estetik ve mekanik özellikleri tasarımı ile ortaya çıkmaktadır. Bu robotların tasarımı iyi bir şekilde yapılabilirse oldukça çekici ve şık bir şekilde durur. Bu robotların mimari yapısı da robotun güneş enerjisi kolayca alması ve hareketlerini rahat bir şekilde yapmasına yardımcı olmalıdır.

BEAM Robot Nasıl Çalışır?

Bu robotların güç sistemi Andrew Miller tarafından 1999 yılında tasarlanan Miller Güneş Motorudur. Tüm elektriğini tek bir patlamada vermesi hariç güneş panelleriyle doldurulan, şarj edilebilir pil gibi çalışan, bir bileşen olan depolama kapasitörü ve buradaki elektriği ne zaman boşaltacağını belirleyen bileşenlerden meydana gelen bir robottur. Taşmakta olan bir küvet içerisindeki güvenlik valfi gibi depolama kapasitöründeki yük belirli bir seviyeye geldiği zaman küçük bir kapasitör elektriğin motora güç gönderen bir transistörü çalıştıran voltaj tetikleyicisine akmasını sağlamaktadır.

Depolama kapasitörü ise küçük kapasitörün eşiğinin altına düştüğü zaman yeniden taşınana kadar depolama işlevine geri döner. Yani bu robotlar kapasitör cinsine göre uzayan ya da kısalan küçük patlamalar yaparak çalışmaya devam eder. Bu robotların çalışma prensibini ilk okuduğunuzda anlamamış olabilirsiniz. Fakat yapmaya başladığınız zaman aslında ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz. Yaklaşık 3 – 4 saat içerisinde robotunuzu kolayca ayağa kaldırabilirsiniz.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek bu günümüz robotik teknolojileri hakkında ve gelecekleri hakkında detaylı videolara ulaşabilirsiniz. Aba Yayın tarafından yayınlanan ve Kathy Ceceri tarafından yazılan Make: Basit Robot Yapımı kitabına Aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca teknoloji, psikoloji ya da kişisel gelişim gibi pek çok alan ile alakalı kitaplara Aba Yayın üzerinden ulaşabilirsiniz. Beam Robot teknolojilerinden daha ileri robot teknolojileri hakkında bilgi almak için Aba Innolab internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.