aba-yayın-basit-tamir-araclari-kesfederek-ogrenin

Basit Tamir Araçları: Keşfederek Öğrenin!

Herhangi bir şeyi keşfederek öğrenmek önemli bir deneyimdir. Tamir araçları için de aynı durum söz konusudur. Bir sistemi öğrenmenin en kolay yolu, o sistemi kurcalamaktan geçmektedir. Çok basit projelerle sisteme başlayarak daha ileri seviyede ekipmanları üretmek mümkündür. Belki jeodezik bir gece lambası, Swanee flütü ya da mücevher kutusu yapmayı öğrendiğinizde bu tarz ekipmana bir şeye ihtiyacınız olmadığını düşünebilirsiniz.

Ancak yeni bir şeyler keşfetmek hoşunuza gidecektir. Öğrenme sürecinde hata yapmak normal karşılanmalıdır. Hatalar öğrenme sürecinin en önemli parçasıdır. İlk başlarda tahtayı yanlış kesmek, çiviyi yanlış çakmak ya da bir vidanın kafasını ezmek gibi yanlış uygulamalarla karşılaşmak mümkündür. Hiç kimse ilk başlarda yaptığı basit hatalarından dolayı utanmamalıdır. Herhangi bir konuda hatasız olmak için sürekli hata yapmak gerekmektedir.

Tamir Araçları Kullanımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle herhangi bir ekipmanı kullanırken üzerinde yazan talimatlara uyulması gerekmektedir. Tamir araçları ve diğer ekipmanların üzerinde yazan kullanım yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler önemlidir. Bir ekipmanın yanlış kullanımı sonucunda nelerin olacağı talimatlar kısmında belirtilmemektedir. Örneğin bir tutkalın yapışması için parçaların birbirine 24 saat boyunca sıkıştırılması gerektiği belirtilirken, bu sürenin 24 saat değil de 1 saat olarak uygulandığında ne olacağı söylenmemektedir.

Bu durum öğrenmenin denemekten geçtiğini göstermektedir. Bu kitap 10 bin dolar değerindeki el aletleriyle donatılmış bir bodrum atölyesinde büyük ve zarif mobilyalar yapmak isteyenler için uygun değildir. Bu tür gelişmiş senaryolar için üretilmiş çok sayıda kitap ve dergi bulunmaktadır. Bu tarz işler için onlardan faydalanmanız daha yararlı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Neye İhtiyacınız Olacak?

Kitapta yer alan projeler küçük ölçeklidir. Haliyle bu projeleri hayata geçirmek için atölye çalışmalarına ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu işler için çok sağlam masanız varsa, tezgaha bile ihtiyaç duymayacaksınız demektir. New York’ta küçük bir apartmanda kalırken bu şekilde ben de çalışmıştım. Ben 182×182 cm’lik bir masada pek çok şeyi yapabildiğime göre sizler de başarabilirsiniz. Çalışmalarımız içerisinde elektrikli matkap haricinde hep el aletleri kullanacağız. Bu durumun birkaç nedeni bulunmaktadır. Öncelikle el aletleri hem daha düşük maliyetli hem de daha az tehlikeli aletlerdir.

Tamir araçları basit üretimlerin yapılabildiği oldukça işlevsel araçlardır. Charles Platt tarafından yazılan Make: Araçlar-Çalışma ve Kullanma Şekli kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğitici ve ilgi çekici konularda hazırlanmış diğer kitaplara ulaşmak için Aba Yayın web sitesine göz atabilirsiniz. Bilgilendirici konularda videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.