dogru-universite-egitimi-dogru-universiteyi-bulmak-mumkun-mu

Doğru Üniversite Eğitimi: Doğru Üniversiteyi Bulmak Mümkün Mü?

Günümüzde üniversite eğitimi, geleceğimizi için bir basamak olmaktan çıktı ve bir yaşam deneyimi halini aldı. Üniversite artık sadece kariyerimize giden bir yol değil; yeni bir yaşam alanı aynı zamanda… Peki; üniversite eğitimi yaşamımızın bu kadar önemli bir parçasını oluştururken; doğru kararı nasıl vereceğiz? Doğru üniversite tercihi yapmak mümkün mü?

Üniversite Tercihi Nasıl Yapılmalı?

Yaşadığımız yüzyılda, üniversitelerin sayısı git gide artıyor, geleceğin meslekleri farklılaşıyor ve haliyle öğrenciler için seçenekler çoğalıyor. Bu durum, her geçen gün öğrencilerin kafasındaki soru işaretlerini arttırıyor. “Hangi üniversite benim için doğru tercih olur?” ,  “Hangi bölüm kariyerim ve kişiliğim için daha uygun?” , “Üniversite seçiminden sonra nelere dikkat etmeliyim?” gibi pek çok soru üniversiteye ha­zırlanan öğrencileri ve elbette aileleri düşündürüyor.

Üniversite deneyiminizin, aslında bir kariyer basamağı olmaktan ve hatta kariyeriniz süresince elde edeceğiniz deneyimden daha büyük ve daha önemli olduğunu unutmamalısınız. Üniversiteler; hayata karşı duruşunuzu, hayattaki rolünüzü, bir gün olacağınız kişiyi şekillendiren kurumlardır. Üniversite size; sosyal bilimler eğitimi, iş yaşamı eğitimi, prestijli aidiyet, uzun süren dostluklar ve yaşam boyu deneyim kazandırır.

Yale Üniversitesi başkanı Kingman Brewster Jr, “Bir sosyal bilim eğitiminin en temel değeri hayatı daha da il­ginç kılıyor olmasıdır. İster ıssız bir adada ister kişisel olmayan kentsel karmaşa yalnızlığı içinde sıkışıp kalmış olun bu yine de doğrudur. Bu, eğitim düzeyi düşük kişilerin görmediği şeyleri görmenizi sağlar. Eğitimsiz kişilerin anlaşılmaz bulduğu şeyle­ri anlamanıza izin verir. Eğitim düzeyi düşük kişilerde olma­yan şeyleri düşünmenize izin verir. Kısacası, hayattan sıkılma olasılığınız daha düşük olacaktır. Aynı zamanda arkadaşlığını sürdürdüğünüz kişilere karşı sıkıcı bir kimse olmanızı da en­gelleyecektir.” diyerek üniversitenin insan hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu özetlemiştir.

Doğru Üniversite Eğitimi: İlgi Alanlarınızdan Yola Çıkın

Doğru üniversite seçimi için kendinize sormanız gereken ilk soru, üniversitede aradığınız şeyin ne olduğudur. Bu sorunun yanıtını bulmak için ihtiyaçlarınızı, güçlü ve zayıf yönlerinizi dürüst bir bakış açısıyla değerlendirmelisiniz ve elbette bu cevabı vermek için aceleci davranmamalısınız.

Önceliklerinizi belirlemeniz başarılı bir üniversite araştırması için oldukça önemlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hangi kriterin tanımlayıcı rol üstleneceğine karar vermenizdir. Örneğin; keşfetmek istediğiniz beceri ve ilgi alanlarınızın bir listesini yaparak işe başlayabilirsiniz. Üniversite eğitimi sırasında en önemli amaçlardan biri de ilgi alanlarını geliştirmek ve hedefler koymaktır.

İlgi alanlarınızdan yola çıkarak bölüm seçimi yapmanız yönünüzü bulmanızda size yardımcı olabilir. Örneğin; antropoloji gibi bazı özel alanlarla ilgilendiğinizi düşünüyorsanız, sizin için uygun olan ve antropoloji alanında iyi programları bulunan üniversiteler konusunda araştırma yapmak seçim yapmanızı kolaylaştırabilir.

Yeni Fikirlere Açık ve Sabırlı Olun

Üniversite adaylarının sıkça yaptığı hatalardan biri fazla seçici olmalarıdır. Beklentilerinizin çoğunu karşılayan bir üniversite ile karşılaştıysanız, şans verin. Kesinlikle önemli olduğunu dü­şündüğünüz bazı şeylerin aslında o kadar da önemli olmadığı­nı zaman içinde görmeniz söz konusu olabilir. Yeni fikirlere açık ve sabırlı olmanız bu süreçte oldukça önemlidir.

Üniversite eğitimi, stratejik yetenek yönetimi, geleceğin meslekleri gibi konularda daha detaylı bilgi ve destek için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz. Doğru üniversite tercihi konusunda iyi bir rehber arıyorsanız aba Yayın tarafından yayımlanan “FISKE Doğru Üniversiteye Girme Kılavuzu” adlı kitabı inceleyebilirsiniz.