İş planı nedir sorusu kariyer ve başarı odaklı adım atmak isteyen herkesin sorması gereken bir sorudur. İş planını yol gösterici navigasyon programlarına benzetebiliriz. Yolculuk yaparken nasıl navigasyondan ana yolu izleyerek yolu bulabiliyorsak, iş planında da aynı şekilde bir işletmenin hedefine doğru giderken izleyeceği yolları bulabiliriz. İş planı tek seferlik bir uygulama değildir. Aksine dinamik, yaşayan, sürekli ve şartlara göre şekillenen bir çalışma olarak görmek ve uygulamak gerekir.
Gerek bilim ve teknoloji odaklı girişimlerde olsun gerek ise standart girişimlerde bir işletmenin temeli iyi bir iş fikri ile başlar. Bir sorunun bulunması ve sorunun çözümü üzerine yapılan çalışmalar işletmelerin temelidir. Bu fikri önce iş modeline ardından da başarıya ulaştıran etken iş planıdır. İş planı işin hayata geçmesine rehberlik edecek bilgi, yol, yöntem ve planları içerir. Ayrıca iş planı oluşturulurken çevre, rakipler, müşteri ve yatırımcılar incelenerek hazırlanmalıdır.
İş Planı Nedir, Ne İşe Yarar ve Hazırlamak İçin Neler Yapılır?
İş planının faydaları arasında ayrıca işletmenin ileride nereye ulaşacağı hakkında bilgi sahibi olmak vardır. İş planı işin kuruluşundan sonraki aşamalarda zaman ve kaynak planlaması yapılmasında bir ön görü sağlar. Amaca varmak için gereken aksiyonların ne zaman, nerede ve nasıl yapılması gibi konuların hazırlanması için iş planı son derece önemlidir. Planlama sırasında bilgi toplama, analiz yapma, varsayımların oluşturulması, tahmin ve ön görülerin yapılması gibi konular son derece önemlidir.
İş planı işletmecinin ya da girişimcinin iş içeriği, hedefleri, yönetimi, müşterileri süreci ile ilgili bilgilerini, tahminlerini ve olasılıklarını, bir döküm olarak hazırlanmasıdır. İş planı işi tanımlayan, süreci analiz eden ve kurgulayan şirketin temel kuruluş belgesi olarak görülebilir. Bir işletmenin iş fikri iyi kurgulanmış, iş planı süreçleri ve içeriği gerçeğe en yakın şekilde analiz edilmiş, çalışılmış ise başarıya o denli rahat ulaşabildiği görülmektedir. İş planı nedir sorusunun cevabını öğrenmeden iş planı için çabalamak pekiyi sonuçlar ortaya çıkarmayacaktır.
İş Planı Hazırlanırken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler
İş planı nedir ne işe yarar sorusundan sonra bu plan yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Başarılı ve yararlı bir iş planı için bu adımlara dikkat etmek oldukça önemlidir. Bunları ise şöyle söyleyebiliriz;
- İşletmeci ya da Girişimci iş planının ne olduğunu, amacını, biçimini, içeriğini ve işletmenin geleceği için önemini çok iyi bilmelidir.
- İş planının her noktası işletmenin geleceğini belirlemek için önemlidir. Bu nedenle işin sahibi iş planını hazırlamada etkin olmalı, hatta bizzat kendisi hazırlamalıdır.
- İş planı içeriğinde olması gereken tüm ana başlıkları içermeli, ancak kısa olmalı, anlaşılır bir dille yazılmalı, işin detayını bilmeyen kişilerin dahi belirli bir ölçüde anlayabileceği kadar sade olmalıdır. Karmaşık kavramlardan, çelişkilerden ve tekrarlardan kaçınmak gerekir.
- Gerçeği yansıtmayan abartmalar ve gereksiz sayıda örnekleme iş planının kalitesini olumsuz etkiler.
- İş planı gerek işletme içi bir rehber doküman, gerekse üçüncü şahıslara sunulabilecek bir doküman olacaktır. Bu nedenle yazı dili olarak üçüncü şahıs kipi kullanılmalıdır.
- İş planı faaliyete başlamak ve operasyonu yönetmek için gereken tüm temel adımları, süreçleri, zaman planlamalarını, kaynak planlamasını içermelidir.
- İş planı, işletmenin vizyonu, hedefi, hedeflenen pazara dair verileri, piyasa koşulları, rakiplerin değerlendirilmesi, müşteriler ve diğer pazar unsurları ile ilgili bilgileri mümkün olduğu kadar kapsamlı olarak içermelidir.
Aba Yayınları tarafından çıkartılan ve alanında öncü bir kitap olan Adım Adım Biyogirişimcilik kitabını satın almak için Aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aba Yayın Youtube kanalından satın almak istediğiniz kitap ile ilgili bilgilendirici videolara ulaşabilirsiniz. Ayrıca İş planı nedir ve iş planı neden önemlidir gibi konular ile alakalı sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart resmi Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.