Her geçen gün dijital oyun tasarımına ilgi gösteren insanların sayısı artıyor. Bunların bir kısmı programcılık bilgisine sahipken, çoğunluğu kendi oynadığı oyunlar gibi oyunları yaratma arzusu ile bu alana ilk defa adım atan kişilerden oluşuyor. Dolayısıyla herhangi bir programcılık bilgisine sahip değiller. Bu durumun bilincinde olan yazılım geliştiriciler de öğrenilmesi kolay ve minimum ön bilgiye ihtiyaç duyan oyun geliştirme platformları tasarlayarak dijital oyun dünyasına katkı sağlamak isteyenlerin bu alana adım atmalarını mümkün olduğunca kolaylaştırıyorlar. Yazımızda bu niteliklere sahip en çok tercih edilen bir kaç oyun geliştirme platformunu sizlerle paylaşacağız.
Construct 2
Oldukça iyi bir oyun geliştirme aracı olan Construct 2, hem yeni başlayanların, hem de ileri seviye geliştiricilerin ön bir programlama bilgisine ihtiyaç duymadan 2D (iki boyutlu) oyunlar tasarlamasına olanak veriyor. Uygulama amatörleri, hobi tutkunlarını, öğrencileri ve indie oyun geliştiricileri için uygun. Profesyoneller ise Android ve iOS temelli cihazlar için oyun geliştirmekte bu uygulamayı kullanabilirler.
Basit bir görsel arayüze sahip olan Construct 2 ile oyunlar sürükle-bırak mantığıyla yaratılıyor. Derlemeye ihtiyaç duymadan yarattığınız oyunlarda önizleme yapabilme imkanı vererek zamandan tasarruf etmenizi sağlıyor. Sadece ilgili tuşa basarak tarayıcınız üzerinden istediğiniz an önizleme yapabiliyorsunuz. Sağladığı görsel efektler de gayet başarılı olan Construct 2 ile yaratılmış popüler oyunlardan bazıları ise şunlar: Yokai, The Iconoclasts ve Classic Vania.
GameMaker: Studio
Başlangıç seviyesi tasarımcılar için en iyi oyun geliştirme platformlarından biri olan GameMaker ile 2D oyunlar tasarlamak mümkün. Kendi programlama diline sahip olan platform ile animasyon, karakter ve oyun yaratmak oldukça kolay. PC, Android, iOS gibi farklı platformlar için oyun tasarlayabilmenize olanak sağlayan ve çok çeşitli araçlara sahip olup hem amatör, hem de uzman geliştiriciler arasında popüler olan GameMaker: Studio ile yaratılmış en iyi oyunlardan bazıları şunlar: Murder in Hotel Lisbon (PC), Spelunky (PC) ve Aces of Luftwaffe (Android).
GameSalad
Görsel sürükle-bırak arayüzü, geniş davranış kütüphanesi, tamamen entegre fizik motoru ve diğer göz dolduran özellikleriyle oyun tasarımını oldukça kolaylaştırıyor. Platformun sunduğu davranış kütüphanesi sayesinde, temelden gelişmişe kadar olan oyun davranışlarını bir listeden seçerek istediğiniz hareketi yaratmanızı sağlayan GameSalad sunduğu başarılı önizleme seçeneği sayesinde tasarladığınız oyunu test etmenizi kolaylaştırıyor.
Stencyl
MIT’nin Scratch adlı oyun geliştirme platformundan esinlenilerek geliştirilen Stencyl, kodlamaya ihtiyaç duymadan sürükle-bırak tarzı programlama yapmanızı sağlayan en iyi arayüzlerden birine sahip. Stencyl kullanılarak geliştirilen en iyi oyunlardan bazıları ise şunlar: Making Monkeys (PC), Dangerous Dungeons (PC), Impossible Pixel (Android ve iOS), Zuki’s Quest (Android ve iOS). Stencyl ile yapılabilecekleri görmek açısından bu oyunlara bir göz atmanızda fayda var.
Kaynakça: