Guido van Rossum tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1991 yılında pazara giriş yapan Python, geliştiricilere hem küçük hem de büyük ölçeklerde net bir programlama sağlayan yapılar sunar. Dinamik tipte bir sistem ve otomatik bellek yönetimine sahip Python; nesne yönelimli, eylemsel, işlevsel ve prosedüre dayalı çoklu programlama paradigmalarını desteklediği gibi geniş kapsamlı bir kütüphaneye sahiptir. Son derece esnek bir programlama dili olan ve son yıllarda popülaritesi giderek artan Python, web uygulamaları ve servisleri, yapay zeka temelli uygulamalar, veri madenciliği ve nesnelerin interneti konsepti gibi geniş yelpazede kullanılıyor.
Peki Neden Python?
Python’un sahip olduğu dil, geliştiricilere oldukça mütevazi bir yapı sunar; bu sayede özellikle başlangıç seviyesindeki geliştiriciler, geliştirdikleri ilk program için çok daha az çaba ve zaman harcarlar. Rahat okunabilir ve anlaşılır şekilde tasarlanan sözdizimi ile Python, geliştiricilerin dili anlamakla zaman kaybetmelerindense olası proje ya da olası problemlerin kendisine odaklanmalarına olanak sağlar.
Python’un yükselen popülaritesinin ardındaki bir diğer neden ise birinci ve üçüncü parti yazılımların zengin ekosistemine dayanır. Python, hem güçlü standart bir kütüphaneden hem de üçüncü taraf geliştiricilerin kolayca edinilen ve kolayca kullanılan kütüphanelerinin geniş ürün yelpazesinden faydalanır. Python, onlarca yıllık genişleme ve katkı ile zenginleştirilmiştir.
Python’un standart kütüphanesi, genel programlama görevleri için, string kullanımı, dosya ve dizin erişimi, ağ iletişimi, asenkron işlemler ve çok işlemli yönetim gibi modüller sunar. Buna ek olarak modern uygulamaların ihtiyaç duyduğu üst düzey programlama modüllerine de sahiptir: JSON ve XML gibi yapısal dosya formatlarını okuma ve yazma, sıkıştırılmış dosyaları kullanma, internet protokolleri ve farklı veri formatlarıyla çalışma. Öte yandan “Python Package Index” (PyPI) aracılığıyla temin edilebilecek binlerce üçüncü parti kütüphanesi, Python’a çok yönlülük sağlıyor.
Yapılan anketler de Python’un son yıllarda artan popülaritesini ortaya koyar nitelikte. 2018’nın Ocak ayına kıyasla popülaritesi yüzde 5,2 oranında daha fazla artan Python, yüzde 25,2 ile ilk sıraya yerleşti. Uzunca bir süredir zirvede yer alan Java ise son yılda 1,3 oranında gerileme yaşayarak ikinci sıraya geriledi.
Kullanım Alanları
Esnek bir yapıya sahip Python, neredeyse her şey için kullanılabilir. Script diline bakış açısının da değişmesiyle beraber büyük ve ticari uygulamalar için de kullanılmaya başlanan Python, hali hazırda Google Arama Motoru, New York Borsası, YouTube ve Reddit gibi platformlarda tercih ediliyor. Bunun yanı sıra NASA, ekipmanlarını ve uzay makinelerini programlarken Python dilinden faydalanıyor. Python ayrıca metin işleme, veri görüntüleme, bilimsel denklemleri çözme ve veri kaydetme gibi alanlarda da kullanılıyor için de kullanılabilir. Özetle, günümüzde kullandığımız birçok teknolojinin perde arkasında Python yer alıyor.
Kaynaklar
- https://www.infoworld.com/article/3204016/python/what-is-python.html
- https://www.pythonforbeginners.com/learn-python/what-is-python/
- http://pypl.github.io/PYPL.html