aba-yayın-zindelik-ve-saglik-fiziksel-saglik-beyin-temelli-ogrenme

Zindelik ve Sağlık (Fiziksel Sağlık)- Beyin Temelli Öğrenme

Hayatta çok az şey fiziksel sağlık kadar önemlidir. İleride öğretmen, hukukçu ya da mühendis olmayı seçebilirsiniz. Fakat; fiziksel sağlık olmadan hayatta yapacağınız herhangi bir iş ya da meslekte başarılı olmanız neredeyse imkansızdır. Siz iyi olmadığınız sürece, bir işi iyi yapmanız oldukça zordur. Tam da bu sebeple zindelik ve sağlık pek çok şeyden önemlidir. Peki; fiziksel sağlığımızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz?

Beslenme Beyin İlişkisi

Elbette en önemli unsurlardan bir tanesi beslenmedir. Peki; beslenmenin beyinle ilişkisi nedir? Bedeniniz ve beyniniz birbirine bağlıdır. Bedeninize aldığınız her şey beyin fonksiyonunuzu üzerinde etkilidir. Beyninize yaptığınız her şey de bedeniniz üzerinde etkilidir. Bağırsak ve beyin arasında iki yönlü bir iletişim söz konusudur. Bu iletişimi tanımlamak için “Bağırsak Beyin Ekseni”  terimi kullanılır. Pek çok araştırmacı bağırsak biyomunu “ikinci beyin” olarak adlandırmaktadır. Bağırsak bakterileriniz enterik sinir sisteminizin nöronlarını doğrudan beyninizle iletişim kurmaları için uyarır. Beslenme tarzınızın yön verdiği bu etkileşim hafızanızı, bilişinizi ve ruh halinizi etkiler.

Fiziksel Sağlık İçin Hareket

Fiziksel sağlık üzerinde etkili olan bir diğer unsur ise harekettir. Fiziksel aktivite beyin fonksiyonunuzu, ruh halinizi ve sağlığınızı etkiler. Fiziksel aktivite hem işleyen belleği hem de kısa süreli belleği geliştirmeye yardımcı olur. Daha yüksek düzeyde mutluluk ve kendine değer verme ile ilişkilidir. Fiziksel aktivitelerin ardından insanların hem bedensel hem de ruhsal anlamda daha iyi hissettikleri bilinmektedir.

Uykunun Önemi

Yetişkinler günlük olarak 7 – 8 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Daha az ya da daha fazla uykunun kronik iltihaplanma riskini ortaya çıkardığı bilinmektedir. Akut iltihaplanma söz konusu ise bu vücudun bir hastalık ya da yaralanma karşısında verdiği doğal bir tepki olarak değerlendirilir. İyileşmeye önemli ölçüde yardımcıdır. Ancak kronik iltihaplanma söz konusu ise bu bağışıklık sisteminin sürekli mücadele durumunda olması anlamına gelir. Bu durum hastalıklara karşı gardını alan hücreleri zamanla saldırganlaştırır ve vücudunuzdaki sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara saldırmaya yönlendirir. Ve netice olarak birden fazla sisteme zarar verir. Vücudunuzu düzenli ve yeterli miktarda dinlendirmediğinizde bu durumla karşılaşmanız söz konusu olabilir. Bununla birlikte kötü uyku kalitesinin kanser riskini arttırdığı bilinmektedir. Vücut uyku sırasında kendini yeniler ve iyileştirir. Bu nedenle beslenme ve fiziksel aktivite kadar uyku da fiziksel sağlık açısından kritik bir öneme sahiptir.

Zindelik ve sağlık, fiziksel sağlık ile beyin ilişkisi gibi konulara dair daha detaylı bilgiye ulaşmak için aba Yayın tarafından yayımlanan “Beyin Temelli Öğrenme” adlı kitaba buradan ulaşabilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için aba Yayın ile iletişime geçebilirsiniz. Daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.