seker-yakici-olmak-ne-demektir-maria-emmerich

Şeker Yakıcı Olmak Ne Demektir? Maria Emmerich

Şeker yakıcı olmak kavramı hayatının bir evresinde şekerle problemi olan ya da fazla kilo sorunu olanların merak ettiği bir kavramdır. Şeker yakıcı bir vücut alınan yağı enerji için işleyememektedir. Yağın vücutta yanmasından ziyade depolanması önemli bir problemdir. Şeker yakıcı bir yapıya sahip olanların kişilerin en sonunda vücut yağının çok fazla arttığı görülmektedir. Şeker yakıcı olanların enerji kaynakları kısa süreli olmaktadır. Enerji dönüşümü için karaciğer kısmında yalnızca 50 ya da 90 gram glikojen depolanmaktadır. Glikojen karaciğer dışında kaslarda da depolanabilmektedir. Bu durum kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Çünkü sporcuların depolama kapasitelerinin daha fazla olduğuna dair çalışmalar mevcuttur.

Şeker Yakıcı Bir Vücut Nasıl Davranmaktadır?

İnsan vücudu için en sağlıklı olanı uzun ömürlü enerji kaynağına sahip olmasıdır. Bilindiği gibi vücutta glikojen için belirli bir depolama alanı bulunmaktadır. Şeker yakıcı bir vücuda sahip olanlar için bu durumun başka olumsuz bir boyutu daha bulunmaktadır. Bu olumsuz durum, gece uyurken kendini göstermektedir. Gece uyku sırasında glikojen deposu boşaldığında, yemek yiyerek bu eksiklik giderilememektedir. Bu eksikliğin giderilmesi için vücut protein yakmaya başlamaktadır. Yani kas ve kemik parçalanmaya başlamaktadır. Bu durum vücuttaki kitlenin yağlı bir yapıda kalarak küçülmesine neden olmaktadır. Kemik erimesi gibi durumlar bu tarz bir işleyiş sonucunda da görülebilmektedir.

Şeker Yakıcı Olmak: Şekerin Vücuda Olan Etkileri

Şeker yakıcı olmak vücuda olumsuz etkiler sunan bir sürece neden olabilmektedir. Bu nedenle vücudun sağlığı açısından pek de sağlıklı bir durum değildir. Ketojenik diyet sırasında ilk adım şeker ve karbonhidratın kesilmesidir. Diyetin amacı vücudun yağ yakmaya başlamasıdır. Bunun için toplam besin alımının %5’i karbonhidratlardan oluşması gerekmektedir. Şeker hastalığı olanlarda da bu oranın daha da azaltılması mümkündür. Karbonhidrat alımının en sağlıklı olan miktarı 30 gram ya da daha az olmalıdır. Şeker hastalığında Tip 1 diyabetik durumunda bu miktar 20 gram ya da daha az miktarda olmaktadır. Sebzelerde yer alan karbonhidrat miktarı da şekere ayrılmaktadır. Bu diyet sırasında nişastalı sebzelerin de miktarı bu nedenle sınırlandırılmalıdır. Eski dönemlerde insanların toplam tüketimlerinin %80’ini yağlardan sağlamaktaydı. Şeker yakıcı olmak yerine vücudun keto diyeti ile yağ yakıcı bir duruma gelmesi sağlıklı vücuda yol açmaktadır.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Maria Emmerich tarafından yazılan ve Aba Yayınevi tarafından Doç. Dr. Gamze Sart editörlüğünde Türkçe’ye çevrilerek yayımlanan ’30 Günlük Ketojenik Arınma: Beslenme Planı & İşlenmemiş Gıdalar İle 60 Yemek Tarifiyle Metabolizmanızı Düzenleyin’ kitabına ulaşabilirsiniz. Bu kitaba ulaşmanın en pratik yolu Google Play Books’dan kitabı tek tıkla indirerek okumaya başlamaktır.