kucuk-universiteler-ile-ilgili-efsaneler

Küçük Üniversiteler İle İlgili Efsaneler

Üniversitelerin büyüklüğüne ilişkin farklı değişkenler olduğu söylenebilir. Küçük üniversiteler öğrenci sayısı görece daha az olan ya da popülaritesi düşük olan üniversitelerdir. Bu üniversiteler hakkında pek çok efsane meydanlarda dolaşmaktadır. Bu efsaneler üniversite adaylarının önündeki engeller olarak dikkat çekmektedir. Yani olumsuz efsaneler, adayların küçük sayılan üniversiteleri tercih etmek istememelerine yol açmaktadır.

Küçük olduğu düşünülen üniversitelerle ilgili dikkat çeken ilk efsane, bu üniversitelerde okuyanların iş bulamayacağı şeklindedir. Ancak gerçekte durumun bununla hiçbir alakası yoktur. İşverenlerin küçük sayılan üniversitelerde eğitim alanlarla da ilgilendikleri görülmektedir. Çok yönlü olan ancak küçük sayılan üniversiteden mezun olan öğrencilerin büyük üniversitelerden mezun olan öğrencilerle rekabet edebilecek düzeyde olduğu anlaşılmaktadır.

Küçük Üniversiteler Çeşitlilik Sunmaz İddiası

Bu tarz üniversitelerin öğrenci yönünden de bir çeşitlilik sunduğu görülmektedir. Yani bu tip üniversitelerin çeşitlilik sunmadıklarına yönelik iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Öğrenci toplulukları göz önüne alındığında küçük sayılan üniversitelerin büyük üniversitelerden bir farkı olmadığı açıktır. Bu nedenle bu tarz bir iddianın doğruluğunu kanıtlayan herhangi bir bulguya rastlanmamaktadır.

Küçük Sayılan Üniversitelerin Kısıtlayıcı Olduğu İddiası

Küçük üniversiteler kısıtlayıcı bir davranış kalıbına ya da imkanlara sahip oldukları iddiası bir nebzeye kadar doğru kabul edilebilir. Bu tip üniversiteler için en zorlayıcı argümanlar akademik yapıdaki argümanlardır. Bu yapıdaki üniversitelerde çok fazla sayıda lisans öğrencisi bulunmamaktadır. Öğretim görevlilerinden daha çok fayda sağlamak bu tip üniversitelerde imkan dahilindedir. Büyük üniversitelerin pek çoğu seçkin akademisyenleri ile övünmektedir. Küçük sayılan üniversitelerin katılımcı bir yapıya sahip olduğu söylenmektedir. Bu üniversiteler için kullanılan en önemli pazarlama ifadesi de zaten bu olmaktadır.

Küçük sayılan üniversitelerde öğrencilerin çok sayıda farklı işle uğraşmaya fırsat buldukları görülmektedir. Büyük üniversiteler, küçük sayılan üniversitelere göre adil olmayan bir eğitim fırsatı sunmaktadır. Büyük üniversitelerde çapraz eğitim söz konusu olduğunda, iyi bir derse girmek çok da kolay olmamaktadır. Küçük sayılan üniversitelerin toplumsal bakımdan güçlü bir topluluk duygusuna sahip olduğu söylenmektedir. Şimdiki zamanda adaylar en iyi üniversitenin hangisi olduğundan ziyade eğitim konusunda isim yapmış büyük bir üniversiteye girmekle daha çok ilgilenmektedir. Küçük üniversiteler sundukları farklı imkanlarla pek çok öğrencisine her anlamda yararlı olabilmektedir.

Edward B. Fiske & Bruce G. Hammond tarafından kaleme alınan ‘Fiske Doğru Üniversiteye Girme Kılavuzu’ Aba Yayın tarafından sunulmaktadır. Aba Yayın tarafından sunulan birbirinden eğitici kitaplara Google Play Store, Hepsiburada, Trendyol ve pek çok yayınevinin internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca kitabın editörlüğünü ve çevirmenliğini yapan Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olarak eğitici videoları takip edebilirsiniz.