Ketojenik diyet modern sağlıksız beslenmenin olumsuz etkilerini ortadan kaldıran bir diyet şeklidir. Bu diyet uygulandığında sağlıklı bir vücut yapısı oluşmakta ve obezite sorunları ortadan kalkmaktadır. Diyetin sağlık açısından çok sayıda yararı bulunmaktadır. Diyet boyunca yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı ve orta düzeyde proteinli bir beslenme biçimi benimsenmektedir. Diyetin tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Zaten bu beslenme biçimi ilk kez ortaya çıktığında tamamen sağlığa yönelik bir uygulama olarak kullanılmıştır. 1920’lerde ortaya çıkan beslenme biçimi sayesinde epileptik nöbetlerle mücadele edilebilmiştir. Sonrasında ortaya çıkan ilaçlar nedeniyle bu beslenme biçimine duyulan ihtiyaç ortadan kalkmıştır. Ancak diyetin o dönemlerde ilgi görmesi ve sonrasında da medyada yankı uyandırması, günümüze kadar beslenme yönteminin ulaşmasını sağlamıştır.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Diyet boyunca şekerden tamamen uzak durulmaktadır. Aslında diyetin şekersiz bir diyet şeklinde anılmasından ziyade düşük karbonhidratlı diyet olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Vücutta şekere dönüşebilecek olan tüm besinler, bu diyet sırasında tüketilmemektedir. İnsanların uygulamalarda kilo vermek için kalori alımını azalttıklarına tanık olmaktayız. Çünkü metabolizma, kalorileri yok etmeye çalışmaktadır. Ancak vücut yapısı bu durumdan daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Kalori miktarını azaltarak ya da kısıtlayarak kilo vermek tek başına oldukça zordur. 7 günlük ketojenik diyet Listesi olarak sunulan programların yetersiz besinlere sahip olduğu görülmektedir.
Kalori Miktarını Azaltmak Neden Kilo Vermede İşlevsel Değildir?
Diyet boyunca yalnızca kalori miktarını azaltmaya odaklanmak, kilo vermeye çalışan kişiler için zor bir süreç olabilmektedir. Çünkü bu tarz bir beslenme yöntemi kişinin daha az yemek yemesine ve vücut yağının aşırı miktarda kaybedilmesine neden olmaktadır. Bu durum kişide enerji için gerekli olan vücut yağına vücut tarafından ulaşılmasını zorlaştıracaktır. Bu tarz bir beslenme yöntemi kişinin kilo vermesini daha da zorlaştıracaktır. Sınırlı kalorilere dayanan diyetlerin genel olarak başarısız oldukları görülmektedir. Çünkü kısıtlayıcı kalori diyetleri kişinin aç ve yoksun bir hale gelmesine neden olmaktadır. Sonuç olarak kişi tatmin olmamış bir şekilde diyeti bırakarak daha fazla yemeye odaklanmaktadır. Bu tarz diyetlerden ziyade ketojenik diyet yöntemi uygulanmalıdır.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Maria Emmerich tarafından yazılan ve Aba Yayınevi tarafından Doç. Dr. Gamze Sart editörlüğünde Türkçe’ye çevrilerek yayımlanan ‘30 Günlük Ketojenik Arınma: Beslenme Planı & İşlenmemiş Gıdalar İle 60 Yemek Tarifiyle Metabolizmanızı Düzenleyin’ kitabına ulaşabilirsiniz. Bu kitaba ulaşmanın en pratik yolu Google Play Books’dan kitabı tek tıkla indirerek okumaya başlamaktır.