aba-yayın-istenmeyen-gebelikler-onleme-yontemleri

İstenmeyen Gebelik Önleme Yöntemleri

Çocuk sahibi olmak için henüz kendini hazır hissetmeyenler ve çocuk sahibi olup da doğumlar arasında zaman olsun isteyenler için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Ayrıca hiç çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için uygulayabilecekleri istenmeyen gebelik seçenekleri yer almaktadır. Bu durumda olan çiftler, yöntem seçeneklerini tanımak ve yöntemler arasında kendilerine en uygun olanı seçmek için yeterince bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Uygulanacak olan bu yöntemler çok çeşitlidir.

Çeşitli yöntemler üzerinde uzun yıllar boyunca araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda sağlığa olan faydalarının yanında az sayıda yan etkilerinin olduğu da gözlemlenmiştir. Uygulanan yöntemlerin kullanımları esnasında kişilere göre farklılıklar yer alsa da istenmeyen durumlar her zaman göz önünde tutulmayabilir. Özellikle bu yan etkiler planlanmamış olan gebelikte çok daha fazla etki gösteren durumlar olarak kabul edilmektedir.

İstenmeyen gebelik sürecinde uygulanan yöntemler belli başlı kriterlerden etkilenmektedir. Bu kriterlerin ilki; çiftin sahip olmak istediği çocuk sayısına göre etkisini göstermektedir. Özellikle çocuk sahibi olan çiftler belli bir çocuk sayısından sonra artık evlat sahibi olmak istemeyebilir. Bu durumda artık hiç çocuk sahibi olamama yöntemlerine başvurabilirler. Ancak bu yöntem sonucunda dönüşü olmayan kalıcı bir sonuca gidilmiş olur. Kısacası çiftler kalıcı yöntemlerle korunma şekline bürünmüş olur. Bu durumlar daha çok cerrahi işlemlerle gerçekleştirilen yöntemlerdir.

Kriterlerin ikinci olanı ise; çiftlerin sağlık durumlarının ne olduğudur. Özellikle kadınlarda şeker hastalığı problemi bulunuyorsa doğum kontrol hapları ile korunması mümkün değildir. Çünkü bu haplar içerisinde hormon kontrolünü sağlayan içerikler olduğundan kullanılması uygun değildir. Doğurganlığı kontrol altında tutmak isteyen çiftler için yöntemlerin doğru kullanılması oldukça önemlidir. Bununla beraber yöntemlerin nasıl etki ettiğini ve nasıl uygulandığını bilmekte sürece katkı sağlayacaktır.

İstenmeyen Gebelik Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Çocuk sahibi olma isteğini ya da çocuk sahibi olmama isteğini düzenleme de çiftlere önemli görevler düşmektedir. Doğurganlığı kontrol altına almak isteyen çiftler için yöntemlerin tüm özelliklerinin biliniyor olması gerekmektedir. Yöntemlerin nasıl kullanıldığı, kullanım esnasında nelerin yaşanacağı ve yöntemlerin ne yönde etki edeceğini bilmek süreç açısından son derece önemlidir. Kişiler seçimlerine yönelik yöntemi ya da yöntemleri belirleyerek doğurganlığı ve istenmeyen gebelik sürecini yönetebilirler.

Tüm bu bilgilendirmeler sonucunda çiftler kendilerine en uygun gördükleri yöntemi seçerler. Seçilen yöntemin akabinde bu yöntemin kendilerinde risk oluşturmayacağının denetiminin bir sağlık kuruluşu tarafından yerine getirilmesini talep ederler. Bu konu hakkında eğitilmiş olan sağlık elemanlarından yararlanılması süreç için gereklidir. Ayrıca sağlık elemanı olmasalar da gönüllü olanlarda bu yöntemler konusunda eğitilerek isteyen kişilere hizmet sunmaktadır.

Günümüzde uygulanmaya başlayan pek çok yöntem uzun araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Piyasaya sunulan bu araştırmalar bireyler tarafından kullanıma uygun sağlıklı yöntemler olarak bilinmektedir. Gebelikten korunmak için kullanılabilecek yöntemler arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları kalıcı çözümler üretirken bazıları ise geçici yöntemler şeklinde uygulanmaktadır.

İstenmeyen gebelik için doğurganlık bilincinin ve eşlerin birlikte uygulayabilecekleri yöntemler bulunmaktadır. Eşlerin beraber uygulayabilecekleri yöntemlerin başında cinsel perhiz ve periyodik korunma gelmektedir. Cinsel perhiz; gebe kalmamak için bilinçli olarak korunmak, cinsel ilişkinin belli bir süre ertelenmesi ya da tamamıyla ilişkiden vazgeçilmesi anlamına gelmektedir. Periyodik korunma ise; kadının aylık üreme döngüsü içerisinde gebe kalacağı günleri bilerek, gönüllü bir şekilde cinsel ilişkiye girmeme durumunu ifade etmektedir.

Kalıcı olmayan yöntemler arasında; erkek ve kadınlar için prezervatif kullanımı, kadınlar için diyagram ve yine kadınlar için vajinaya konulan fitiller bulunmaktadır. Ayrıca erkeğin cinsel ilişki esnasında geriye çekilmesi de kalıcı olmayan yöntemler arasında yer almaktadır. Bunlara ek olarak kadınların doğum kontrol hapları kullanması, enjeksiyonla korunma ve derialtı çubuklar kullanılmaktadır. Bununla beraber kadınlarda rahim içi araçlara da müracaat edilmektedir.

Kalıcı yöntemler arasında ise birkaç tane seçenek bulunmaktadır. Bu yöntemler hem kadınlara yönelik hem de erkeklere yönelik olarak yapılmaktadır. Erkekte sperm taşıyan kanalların kapatılması ve kadınlarda fallop tüplerinin bağlanması kalıcı yöntemler arasında en bilinenleridir. Beklenmeyen gebelik yöntemlerinden hangileri kullanılırsa kullanılsın kesinlikle bir uzman tarafından önerilmesi ya da bilgilendirme yapılması gerekmektedir.

İstenmeyen gebelik konusu hakkında detaylı bilgi almak için Öğretmen ve Öğretmen Adayları İçin Cinsel Sağlık Eğitimi kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Benzer çok sayıda kitaba göz atmak için aba Yayın resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.