aba-yayın-inovasyon-her-yerde-ve-her-seyde

İnovasyon Her Yerde ve Her Şeyde

İnovasyon konusuna dair önemli adımlar Salesforce şirketinin 2014 yılında RelateIQ şirketini satın almasıyla başladı. İlk başta pratik yazılımlar ile birlikte bazı işe yarar veriler basit yazılım aracılığıyla üretilmekteydi. Yani üretilen yazılımlarla kullanıcıların elektronik postaları, telefon görüşmeleri ve kısa mesajlarına ilişkin veriler toplanarak gerekli olan bilgiler elde edilmekteydi. Bu sayede şirkete belirli zamanlarda müşterilerle ilgili hatırlatmalar da yapılmaktaydı. O dönemlerde bu yazılıma yapay zekayı entegre etme fikrimiz bulunmaktaydı. Öngörü gücü yüksek olan yapay zekayı her işimizle ilgili alanlara yaymamız gerektiğini düşünmekteydik. Salesforce şirketi adına bir yıl sonra ilk büyük yapay zeka projemizin ne olduğunu çalışanlarımıza duyurdum.

İnovasyon ve Yapay Zeka

İnovasyon kelimesi Salesforce şirketinin hoşuma giden bir kavramdır. Şirketimiz adına yapay zeka projemizin satış departmanı ile ilgili olduğunu belirttim. Satış departmanımızın çok rahatsız olduğu bir konuya yönelik olan bu projemiz aslında yıllardır her toplantıda dile gelmekteydi. Satış ekibimizin çok fazla çalıştıklarını görüyordum. Satış ekibimiz bu kadar fazla emek harcadıkları işlerle ilgili geri dönüşlerin olmamasından yakınmaktaydılar. Bu soruna yönelik olarak yapılan çalışmalar sonucunda ‘fırsat puanlaması’ adında bir sistem geliştirildi. Kurulan sistemde yer alan algoritma zaman içerisinde daha da akıllanabilecekti ve böylece daha doğru tahminlerde bulunabilecekti. Satış bölümümüzün bu uygulamayı beğenmeleri onların verimliliklerinde de ciddi bir artışa yol açtı.

Fırsat Puanlaması Sistemi Beğeni Topladı

Bu kadar çok beğeni toplayan uygulamaya bir isim vermek gerekiyordu. Belki bu uygulamaya bir isim verme düşüncesi kulağa angarya olarak gelebilir. Ancak aslına bakılırsa bu iş hiç de angarya sayılmazdı. Bu uygulamaya sonuna kadar ‘AI Projesi’ diyemezdik. Bir kere bu durum sistemin ruhuna aykırı olacaktı. Projemize IBM’ın Watson’ı gibi kolay tanınan, etkili bir isim vermeliydik. Bu projenin isminin ‘Einstein’ olduğunu duyurdum. Haliyle Einstein adında bir makine icat etmek için projeye Einstein ruhunu da katmak gerekmekteydi. Şirketimizde inovasyon kavramını temel bir değer olarak benimsemenin ve kavramı beslemek adına güçlü bir ekosistem yaratmanın en güzel taraflarından bir tanesi, şirketteki her çalışanın yeni fikirler üretmesine ve bunları paylaşmasına fırsat tanıyarak onları sürekli teşvik etmekti.

İnovasyon her şirketin olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Marc Benioff ve Monica Langley tarafından kaleme alınan Öncüler: Değişimin En Büyük Platformu Olarak İş Dünyası kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. İlgi çekici diğer kitaplara ulaşmak için aba Yayın resmi internet sitesini takip edebilirsiniz.