Görelilik dünyasına hoş geldiniz! Herkes göreliliğin ne demek olduğunu merak eder. Çünkü Görelilik Teorisi, gündelik hayatımızda inanılmaz görünen fenomenleri (zamanın yavaşlaması ve bir nesnenin uzunluğunun daralması gibi) öngördüğü için, gizemli bir sihir gibi görünebilmektedir.
Albert Einstein’ın Görelilik (İzafiyet de diyebiliriz) Teorisi, 20. yüzyılda fizik alanının ulaştığı en yüksek noktalardan birini temsil ediyor. 1916’da yayınlanan, yerçekimi kuvveti olarak algıladığımız olgunun gerçekte uzay ve zamanın eğriliğinden kaynaklandığını ortaya koyar.
Konuyu açacak olursak, Albert Einstein’ın ortaya koyduğu Genel Görelilik Kuramı’nı, “Kütleçekim Kuramı” olarak da adlandırabiliriz. 20. Yüzyılın başında geliştirilen kuram ile beraber Newton Yasası’na farklı bir bakış açısı getirilmiştir. Aralarındaki farka bakarsak, Newton kütle çekimini cisimlerin kütlelerinden kaynaklanan bir kuvvet olarak ifade ederken, Genel Görelilik Kuramı’nda bu konu uzay-zaman eğriliği ile açıklanıyor. Görelilik Kuramı’nda kütle, uzayın bükülmesine neden olarak iki nokta arasında hareket eden serbest nesnelerin en kısa yolu takip etmesini sağlar.
Basit bir örnek üzerinden giderek konuyu daha iyi kavrayabiliriz. Boyutu fark etmeksizin herhangi bir küreyi iki eşit parçaya bölen bir çember üzerinde iki nokta belirliyoruz. Daha sonra bu noktalar arasında çembere dik gelecek şekilde paralel iki çizgi çekiyoruz. Bu çizgilerin zaman içerisinde yakınlaşarak, bir noktada kesiştiklerini görüyoruz. İşte bu durumu uzay eğriliği ile açıklayabiliriz.
Manga Görelilik Kılavuzu
Görelilik Kuramı, yukarıdaki örnekle rahatlıkla açıklanabilir bir olgu olsa da özellikle çocuklar ve gençlere yönelik yayınlarla çok daha net bir şekilde açıklanabiliyor. Bunlarda biri de ABA Yayın Kütüphanesi’nin en önemli parçaları arasında yer alan “Manga Görelilik Kılavuzu”.
Masafumi Yamamoto tarafından yazılan ve çizimlerini Keita Takatsu’nun yaptığı Manga Görelilik Kılavuzu, “Astronomi keşifleri”, “Nereden geldik?”, “Dünya ve uzay nasıl var oldu?” ve “Gelecekte uzay yolculukları yapabilecek miyiz?” gibi birçok soruya cevap aramaktadır.
Bu ve bunun gibi karmaşık görünen pek çok kuram ve kavram Manga Görelilik Kılavuzu’nda son derece kolay ve eğlenceli bir şekilde açıklanıyor. Manga Görelilik Rehberi diğer manga serisi kitaplarında olduğu gibi zorlu görünen bir konuyu çizgi romanlarla eğlenceli bir şekilde açıklıyor.
Özellikle Maker Kültürü’nün bir parçası olmak isteyen herkese yönelik bir yayın olan Manga Görelilik Kılavuzu, 7’den 70’e herkesin “Galileo Görelilik Prensibi”, “Newton Mekaniği”, “Özel Görelilik Kuramı”, “Genel Görelilik Kuramı”, “Zamanın Yavaşlaması ve Genişlemesi”, “E=mc²” gibi kavramları rahatlıkla kavramasına imkan tanıyor.
Kaynak
- http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/genel-gorelilik-kurami-nedir
- https://www.space.com/17661-theory-general-relativity.html