Önümüzdeki 10 senelik süreçte değişecek iş dünyasının gereksinimleri eğitime olan bakış açısını önemli ölçüde değiştiriyor. Eleştirel düşünme ve problem çözme, yeni nesil iş dünyasının en önemli gereksinimleri arasında yer alırken, bireylerin değişen ihtiyaçları ile birlikte tasarım süreci de bu ögeler arasındaki yerini alıyor. Bu noktada içerisinde bulunduğu dönüşüm sürecini doğru analiz ederek, kendisini doğru hamlelerle geliştirebilen bireylerin geleceğin dünyasının aranan simaları arasında yer alacaklardır.
Modeller değişiyor
Geçtiğimiz 30 yılın modeli olan STEM (Science-Technology-Engineering-Math) bireysel, toplumsal ve iş hayatındaki dinamikleri kökünden değiştirdi. Bu dörtlünün getirilerinin başında yer alan kodlamayı da bu gruba dahil edebiliriz. Günümüzde kodlama eğitimlerinin ilköğretim seviyesine inmesi de dijital geleceğin bu şekilde inşa edildiğini ortaya koyuyor.
Bir bakıma günümüz ihtiyaçlarına karşı eksik kalmaya başlayan STEM, bu bayrağı STE(A)M’e bırakmaya hazırlanıyor.
Peki STE(A)M nedir?
Her ne kadar STEM deneysel öğrenim, risk yönetimi, problem çözümüne odaklı bir yaklaşım sunarak, geleceğin lider ve eğitimcilerini (ve hatta öğrencilerini) yetiştirse de bu süreçte yaratıcılık ve sanat yönünden eksik kalıyor. STEM alanında rasyonel bir şekilde yetişen öğrenciler, her ne kadar deneysel düşünme ve hareket etme mantığına sahip olsalar da bu alan yalnızca bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik ile kısıtlıdır.
STE(A)M, STEM’in sunduğu avantajlardan yararlanmanın ve elde edilen ilkeleri sanatla kaynaştırma konusunda önemli bir rol oynuyor ve STEM’i bir üst seviyeye taşıyor. Zihnimizde yer alan sınır ve tabuları ortadan kaldırmayı hedefleyen STE(A)M yaklaşımı, sahip olduğu sanat ve tasarım ilkeleri doğrultusunda zihnimize merak, eleştirel düşünce ve inovasyon tohumları serpiştiriyor.
STE(A)M yaklaşımı sunduğu mantıkla beraber geleceğin iş dünyasının temellerini de atıyor. Bu doğrultuda hükümetlerin ve bireylerin bağımsız hareketleri, geleceğin iş dünyasına yumuşak bir geçiş yapılabilmesi için büyük önem taşıyor. Hali hazırda STEM kapsamındaki açık pozisyonların, başvuru yapan nitelikli çalışan sayısından fazla oluşu da elimizdeki bilgileri doğrular nitelikte.
STE(A)M her ne kadar uzun bir geçmişe sahip olmasa da ülkemizde özellikle çocukların ve gençlerin bu alanda kendilerini geliştirmeleri için ABA Yayıncılık tarafından hazırlanan kaynaklar mevcut.
ABA Yayıncılık tarafından dilimize çevirilen Manga temalı STE(A)M odaklı kılavuzlar, özellikle gençlerin fizik, matematik, görelilik, elektrik ve biyoloji gibi alanlarda kendilerini geliştirmelerine ve vizyon sahibi olmalarına imkan sağlıyor. ABA Yayıncılık web sayfasında da bulabileceğiniz kılavuzlar şu şekilde;