aba-yayın-gelecek-hazirliklari-nasil-olmali

Gelecek Hazırlıkları Nasıl Olmalı?

Genç nesiller için önem arz eden konuların başında gelecek hazırlıkları gelmektedir. Özellikle lise sıralarında ki öğrenciler açısından bu geçiş dönemi oldukça önemlidir. Çünkü geleceğin şekillenmesindeki en önemli ve dikkat isteyen basamak lise yıllarıdır. Bu yıllarda gelecek planları yapılır ve istenilen kariyer hedeflemeleri genelde bu dönemde yapılır. Çoğu genç bireyin planladığı gibi olmasa da karalılıkla ilerlendiği takdirde hedefe mutlaka ulaşılacaktır.

Lisans eğitimine yön verme adına verilecek kararların hepsi ortaöğretim döneminde alınmaktadır. Özellikle gençler üniversite eğitimlerini ve eğitim alacakları okulların kararını verdikleri bir süreçten geçmektedir. Yine bu dönemde yurtdışı eğitimi almak isteyen çoğu öğrenci içinde oldukça hassas bir dönemdir. Gelecek hazırlıkları içerisinde olan lisans öncesi öğrencileri hem yurtiçinde hem de yurtdışında alacakları eğitimin karar sürecinden geçmektedirler.

İyi bir eğitim sürecinden geçmeyen ya da iyi bir kariyer destek programı sağlayamayan öğrenciler için bu dönem daha sancılı geçmektedir. Bu aşamada çoğu öğrenci türlü engellerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu engeller somut olabileceği gibi çoğunlukla soyut engellerden oluşmaktadır. Öğrenciler açısından önemli olan ve bir adım öteye taşıyacak hamlelerin başında kendilerini geliştirmeleri olmalıdır. Ne kadar çok donanım elde edilirse süreç gençler için daha içinden çıkılabilir bir hal alacaktır.

Gelecek Hazırlıkları İçin Üniversite Eğitimi Almanın Önemi

Geleceğe adım atmanın en önemli aşamalarından biri lisans eğitimini tamamlamaktır. Özellikle günümüzde hemen hemen herkesin lisans eğitimini tamamladığını düşünürsek kendimizi geliştirmeye daha fazla ağırlık vermemiz gerekecektir. Gelecek hazırlıkları sağlam kurulur ve temellenirse hayata karşı daha hazırlıklı olunması kaçınılmaz olacaktır. Üniversite eğitimi alındığı esnada ya da akabinde yapılacak stajlarda geleceğe yatırım anlamında oldukça destekleyicidir.

Meslek seçimi konusunda alınan üniversite eğitimleri tamamen mesleki geliştirme yönünde olmalıdır. Kişi kendine uygun olan meslek dalını tayin etmeli ve meslek hakkında yeterli araştırmaları yapmalıdır. Yine mesleğe yönelik yapılacak olan stajlar ve edinilen deneyimlerde kişinin hanesinde artı olarak eklenecektir. Kısacası iş hayatına başlamadan önce staj yapılması meslekler hakkında bilgi edinme adına faydalı olacaktır. Ayrıca kariyer adına atılacak adımlardan biri olacaktır.

İleride yapılması istenen mesleklerin zeminini hazırlamada üniversite eğitimi almak son derece önemlidir. Kariyer planlaması tamda bu dönemlerde tam olarak oturmaktadır. Gelecek hazırlıkları yapılırken üniversite eğitimin yanına eklenecek staj programları da kariyer açısından son derece önemlidir. İş hayatına geçmeden yapılacak olan stajlar, seçilen mesleği her yönden mercek altına alma imkanı sunacaktır.

Gelecek hazırlıkları konusunda Selin Kaliç tarafından kaleme alınan Gelecek İçin Hazırlıklı Olmak Gerekiyor yazısı MAGG4 dergisinin 6.sayısında yayımlanmıştır. MAGG4 dergisinin 6. sayısına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca aba Yayın tarafından sunulan diğer kitaplara göz atmak için de aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Güncel konularda hazırlanmış videolara Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.