aba-yayin-carpim-tablosu-ogretme-yontemi-sezgisel-mi

Çarpım Tablosu Öğretme Yöntemi Sezgisel Mi?

Çarpım tablosu öğretme yöntemi sezgisel mi değil mi’ konusu çok fazla merak edilmektedir. Ama bu soruya cevap vermek için kesin bir şey söylenemez. Tam olarak sezgisel olduğu ya da olmadığını söylemek de doğru değildir. Çalışma saatleri boyunca küçük çocuklar çarpım tablosunu ezberlemek için çok fazla hata ve hayal kırıklığı yaşayarak muazzam olarak sinirsel enerji harcamaktadır. Yine de bu öğrenme çabaları günde 10 yeni kelimenin anlamını, telaffuzunu ve yazımını öğrendikleri dönem içerisinde gerçekleşmektedir.

Kelimeleri ve anlamlarını öğrenmeleri, çarpım tablosu gibi tekrar tekrar okumalarına gerek kalmadan gerçekleşiyor. Çarpım tablosunun aksine arkadaşlarının isimlerini, telefonlarını ve okul numaraları gibi şeyleri çok rahat bir şekilde ezberleyebiliyorlar. Yani çarpım tablosuna gelene kadar öğrencilerin ezberleme ve öğrenme konusunda bir sıkıntı yaşamadığı ortaya çıkıyor. Peki, çocuk ve yetişkinlerin çarpım tablosunu hatırlaması neden bu kadar zor?

Çarpım Tablosu Öğretme Yöntemi

Verilen bir cevaba göre çarpım tablosunu en sık öğretme yöntemimiz sezgilere aykırı olmasıdır. Çarpım tablosu genel olarak 1’lerden başlayarak 10’lara kadar ilerliyor. Bu şekilde tek tek öğretmek 10 satır ve 10 sütun olduğundan dolayı 100 ayrı gerçekle sonuçlanıyor. Sezgisel sayma şeması ve 10 temelli parmak sayma stratejisi ile tutarlı olması çocukların 1’i ve 10 kat tablolarını hatırlamasını zorlaştırıyor. Bu da 64 ayrı unsuru barındırmış oluyor.

Çocuklar 64 Unsuru Neden Ezberlesin?

Çocuklar 5 yaşından itibaren toplama işleminin yer değiştirebilme ilkesini tanımaktadır. Aynı şekilde çocuklara çarpım tablosu öğretilirken çarpma işleminin de yer değiştirme özelliğini anlatabiliriz. Yanı 4 * 9 ve 9 * 4 gibi işlemlerin aynı işlemler olduğunu çocuklara anlatarak 64 unsuru 36’ya indirebiliriz. (2 * 2 ve 4 * 4 gibi aynı olan kavramları çıkarttığımız zaman 32 değil 36 kalmaktadır.) Bu durum eski sisteme göre daha kolay bir durum olsa da hala sorunun çözümü için kesin bir şeyler bize sunmuyor.

Bazı eleştirmenler ise öğrencilerin çarpım tablosunu öğrenmek için çaba sarf etmediği belirtiyor. Bazıları ise hesap makinesinin kullanımını göz önüne alarak çarpım tablosunun gerekliliğini sorguluyor. Fakat tüm bu çözümlere rağmen insanlar normalde iyi olan hafızamızın neden bu kadar basit işlemde zorlandığını düşünüyor. Bu da bizlere hafıza ve çarpım tablosu hakkında öğrenilecek daha çok şey olduğunu bizlere gösteriyor.

David A.Sousa tarafından yazılan ve Aba Yayın tarafından satışa sunulan ‘Beyin Matematiği Nasıl Öğrenir?’ kitabına ulaşmak için Google Play Store’u ziyaret edebilirsiniz. Pek çok konu hakkında bilgilendirici videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.