aba-yayın-biyoteknolojik-ilaclar-ne-ise-yarar

Biyoteknolojik İlaçlar Ne İşe Yarar?

Son dönemde biyoteknoloji alanında dünya genelinde yaşanan gelişmeler dikkat çekmektedir. Bu gelişmeler sonucunda yepyeni bir sektörün hızla geliştiğine tanık olmaktayız. Biyoteknoloji alanında ortaya çıkan gelişmeler, her sektörde yeniliklerin gerçekleşmesinde öncü olmaktadır. Bu anlamda biyoteknolojik ilaçlar biyoteknoloji alanında ortaya çıkan gelişmelerle birlikte bugün oldukça farklı bir noktaya ulaşmıştır.

Biyoteknoloji ile ilgili olan ilaçlar, ilaç sektörünün hızlı gelişen bir alanı olarak oldukça önemlidir. 1982 yılında ticari anlamda insülin ile başlayan süreç, yüksek teknolojili ilaçların üretimi ile devam etmektedir. Ancak sektörde karşılaşılan bir başka durum da biyobenzer ilaçların ortaya çıkmasıdır. Bu durum, biyoteknolojik üretimle ortaya çıkan ilaçlardan patent süresi dolanlarda sıklıkla görülmektedir.

Biyoteknolojik İlaçlar İçin Hangi Çalışmalar Yapılıyor?

Dünya genelinde biyoteknoloji ilaçları ile ilgili olarak birbirine uyumlu çalışmalar yapılmaktadır. Çalışmaların bu şekilde sürdürülmesinin nedeni, sektördeki çalışmaların güvenli ve kaliteli olarak devamını sağlamaktır. Çalışmalar, Uluslararası Uyum Konseyi (ICH) tarafından belirlenen standartlara uyumlu olmak zorundadır. Bu anlamda türkiye’de biyoteknolojik ilaçlar ile ilgili çalışmaların hepsi ICH ile aynı doğrultuda yürütülmektedir.

Türkiye’de biyoteknoloji ilaçlarının satış rakamları her geçen gün artmaktadır. Reçeteli olan ilaçların yaklaşık olarak %18’ini oluşturan bu ilaçların pazar payları da yüksek olarak gerçekleşmektedir. İlaçların dünya genelindeki toplam değeri de artış göstermektedir. Biyoteknolojik ilaçlar Türkiye’de ithalata konu olan ilaçlar arasında bulunmaktadır. Bu nedenle, bu alanda yapılan çalışmalar artırılarak ithalat miktarı azaltılabilir.

Biyoteknoloji İlaçlarının Türkiye’deki Durumu Nedir?

Biyoteknoloji ilaçları Türkiye’de gitgide artan bir pazar payına sahiptir. Bununla birlikte 2012 yılından itibaren biyobenzer ilaçlar da mevcut pazar payı içerisinde az da olsa yer edinmeye başlamıştır. 2019 yılına gelindiğinde biyobenzer ilaçların oranı yaklaşık olarak %9,5’a ulaşmıştır. Pazar payında biyobenzer ilaçlarda görülen artış, ülkemizde onay alan biyobenzer ilaçların artması ile de doğru orantılıdır.

Konu genel olarak değerlendirilirse, biyoteknoloji ilaçların, ilaç sektörünün geleceğini oluşturduğu bir gerçek olduğundan, bu alana yeterli yatırımın yapılması gerekmektedir. Bu anlamda, bu tip ilaçların kaliteli üretimi için araştırma ve geliştirme yatırımlarının artırılması oldukça önemlidir.

Biyoteknolojik ilaçlar konusu hakkında detaylı bilgi almak için Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz kitabına Google Books’tan ulaşabilirsiniz. Ayrıca diğer kitaplara da aba Yayın internet sitesinden göz atabilirsiniz.