aba-yayin-bir-sohbet-robotu-ne-ise-yarar

Bir Sohbet Robotu Ne İşe Yarar?

Sohbet robotu denilince akla çok karmaşık bir robot gelmemelidir. Bu tür robotlar insanlarla doğal görünen bir dil ile konuşan bilgisayar programlarıdır. Bu programlar, metni okuyarak ve yazarak iletişim kurabildikleri gibi aynı zamanda sözlü komutları da konuşabilen ve anlayabilen özelliklere sahiptir. Bu robotlar ticari işletmelerde kullanılan türdendir. Örneğin çağrı merkezlerinde bu robotların, bilgi verme hizmeti sundukları görülmektedir.

Bu robotlar, çağrı merkezlerinde işlemlerin hızlandırılması için kullanılmaktadır. Ürün ve hizmet satan bazı web siteleri, internet sitesini kullanan müşterilerine yardımcı olmak için bu robotlardan faydalanmaktadır. Sesle komut alabilen tüm cihazlarda bu tür robotlar kullanıcılara yardımcı olmaktadır. Akıllı telefonlar ve diğer ekipmanlar da bu robotların kullanıldığı cihazlar içerisinde yer almaktadır.

Sohbet Robotu Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Bu robotların ortaya çıkış tarihi 1950’lere dayanmaktadır. Hatta ortaya çıkış serüvenleri bir entelektüel araştırma sonucu gerçekleşmiştir. 1950 yılında bir bilim dergisine yazılan makale sonucunda, robotların düşünüp düşünemeyeceği tartışması ortaya çıkmıştır. Alan Turing tarafından yazılan bilimsel makale, pek çok çevrenin dikkatini çekmiştir.

İlk gerçek sohbet robotu 1966 yılında geliştirilen Eliza isimli robot olmuştur. Eliza 1966 yılında, MIT profesörü olan Joseph Weizenbaum tarafından oluşturulan bir metin programıdır. Eliza, bir psikoloğun hastadan gelen her tepkiye bir soru ile karşılık verebilen bir program olarak yapılmıştır. Örneğin, hasta üzgün hissettiğini söylediğinde, robot hastaya, neden üzgün hissettiğini sormaktadır.

Bu Robotların Gelişimi Nasıl Devam Etmiştir?

Bu robotların gelişimi için 1995 yılında Richard Wallace ALICE robotunu tasarlamak adına Yapay Zeka İşaret Dili’ni geliştirmiştir. Bu dilin kısaltılmış hali AIML’dir. AIML sohbet eden robotların araştırılmasında ve geliştirilmesinde halen daha kullanılan bir dildir. Günümüzde en çok gelişen ve farklı özelliklere sahip olan sohbetçi robotlar Apple Iphone ve diğer cihazlarda yer alan Siri ve diğer uygulamalardır. Siri ile akıllı cihaz kullanıcıları çok sayıda araştırma yaparak sonuçları cihazında listeleyebilmektedir. Siri, insanlara verdiği farklı cevaplarla da ilgi gören bir yazılımdır.

Sohbet robotu gittikçe gelişen bir yazılımdır. Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Kathy Ceceri tarafından yazılan ve Doç. Dr. Gamze Sart tarafından tercüme edilen Make: Basit Robot Yapımı kitabına ulaşabilirsiniz. Kitap, Google ve aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden satışa sunulmuştur.