aba-yayın-bas-etmesi-zor-olan-duygular-ile-nasil-basa-cikilir

Baş Etmesi Zor Olan Duygular İle Nasıl Başa Çıkılır?

Baş etmesi zor olan duygular gerçekten de kurtulması kolay olmayan duygular olabilir. Otizmli bireyler genellikle kendilerinin çok mantıklı davrandıklarını düşünmektedir. Aslında bu tarz bir inanış son derece değerli bir özelliktir.  Her insanın belirli zamanlarda güçlü olan duyguları bulunmaktadır. Ancak otizmli bireyler anlık olarak ortaya çıkan çok sayıda duyguyu yoğun bir şekilde yaşayabilmektedir.

Duyusal sorunları olanlar içinse kendi duygularıyla baş etmeleri kolay olmayabilir. Bu durum ne gibi bir sorun ortaya çıkarabilir. Bu durum, insanın sanki geçmişte iyi günlerinden daha fazla kötü günler yaşadığı gibi bir düşünceye sahip olmasına neden olabilmektedir. Ayrıca gün boyunca stresli durumların sürdürülemeyeceği birey tarafından düşünülebilir.

Baş Etmesi Zor Olan Duygular Stresten Etkilenir mi?

Baş etmesi zor olan duygular stresle birleştiğinde içinden çıkılması zor olan durumlara neden olabilmektedir. Zaten stresin her durumda insana olumsuzluklar sağladığı bilinmektedir. Stresle birlikte bu olumsuz duygular bir araya geldiğinde insan kendini bir çembere hapsolmuş gibi hissedebilmektedir. Bu durumdaki bir insan bir de otizmli ise iletişim sorunu ile baş etmek durumda da kalmaktadır.

Yani durumun çözümü için çevresindeki insanlarla etkili bir iletişim kurmada otizmli birey sıkıntılar yaşayabilecektir. Otizmli bir kişi okul hayatında bazı sorunlarla karşılaştığında bu durumla baş etmek için ihtiyaç duyduğu cümleleri söyleyemeyebilir. Örneğin servise binmek istemeyen bir çocuk bunu dile getiremediğinde ya da duruma bir çözüm oluşturamadığında bu durumu içine kapanarak geçiştirmeye çalışabilir.

Otizmli Biri Neden Böyle Davranır?

Otizmli bir kişi kendi duygularının puzzle gibi olduğu hissine kapılabilir. Yani kendi duygularını çözüme kavuşturmada sorunlar yaşayabilmektedir. Bu his yalnızca kendi duyguları için geçerli değildir. Yani karşısındaki insanların duyguları için de aynı karmaşıklığı düşünmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda otizmli bir bireyin diğer bireylerden farklı baktığını göstermektedir. Otizmli birey karşısındaki kişinin yüzüne bakarken gözlerden ziyade ağız ve burun kısmına bakmaktadır. Bilindiği gibi gözler insanın duygularını yansıtan önemli bir pencere gibidir. Otizmli bireyler göz kontağı kurmadığı için bazı duyguları anlamada güçlük yaşamaktadır.

Baş etmesi zor olan duygular konusunda ayrıntılı bilgi almak için Prof. Dr. Barış Korkmaz tarafından kaleme alınan ‘Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin’ kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Aba Yayınevi tarafından sunulan diğer kitaplar için de aba Yayınevi resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.