Asperger Sendromunda yeme sorunları hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Yeme sorunları nasıl ve ne zaman ortaya çıkar? Ne sıklıkta görülür? Asperger Sendromunda yeme sorunları hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Asperger Sendromu Nedir?
Asperger Sendromu ya da kısaca AS, tanısı çocukluk çağında konabilen ve yaşam boyu devam eden nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Asperger Sendromunun bağımsız bir hastalık ya da bozukluk olup olmadığı hala tartışılan bir konudur. Çünkü Asperger Sendromu da tıpkı otizm gibi toplumsal etkileşim sorunları, kısıtlı ve yineleyici ilgi alanları ve etkinliklerle karakterize bir hastalıktır. Ancak otizmin aksine dil ya da bilişsel gelişmede gecikme ya da gerileme görülmemektedir. Asperger Sendromuna sahip çoğu birey normal zeka düzeyindedir. Ancak bazı becerileri gelişmemiştir. Bazı durumlarda genelin aksine zeka düzeyleri sınır ya da sınır altı olabilir. Bunun neticesinde Asperger Sendromuna eşlik eden sorunların daha ağır seyretmesi söz konusu olabilir.
Sendromun belirtileri hafiften ağıra doğru değişik düzeylerde görülebilir. Bulgular hem nitelik hem de şiddet bakımından zamanla farklılaşabilir. Davranış özellikleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Buradan yola çıkarak Asperger Sendromunun alt tipleri ve alt grupları olduğu düşünülmektedir.
Asperger Sendromu Ne Sıklıkta Görülür?
Şu ana kadar konuya ilişkin çalışmalar Asperger Sendromunun görülme sıklığının tipik otizmden düşük olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni sendromun yeterli ölçüde tanınmaması ya da tanı kriterlerinin dar olması ile ilişkili olabilir. Görülme sıklığı binde 3 ila 7 arasındadır. Ancak yakın geçmişte otizm yelpazesi içerisinde yer alan tüm bozukluklar söz konusu olduğunda rastlanma sıklığının elli dokuzda bir oranında olduğu öne sürülmüştür. Otizmin ve Asperger Sendromunun görülme sıklığındaki belirgin artışın nedeni olarak; tanı ölçütlerinin farklılaşması, göçler neticesinde gen havuzunda meydana gelen değişiklikler, enfeksiyon ve viral ajanlar, bağışıklık sistemi sorunları, anne yaşının büyümesi ve kimyasal toksinlerin ve çevre kirliliğin artması gösterilebilir. Normal sınırlar içinde işlev görebilenler de eklendiğinde, AS görülme sıklığının çok daha yüksek bir oranda olduğu ortaya çıkmaktadır.
Asperger Sendromunda Yeme Sorunları Ne Şekilde Ortaya Çıkar?
Asperger Sendromunda yeme sorunları sıklıkla görülmektedir. Asperger Sendromuna sahip bir birey yemeğin yapısındaki küçük bir değişikliği fark edebilir ve buna tepki verebilir. Yemeği hep alıştığı lezzette ve biçimde ister. Yemeklerin içine konan soğan, maydanoz, domates, kıyma, üzüm ve fıstık gibi gıdalar rahatsız olmasına neden olabilir. Tam tersi bir durumda bun gıdalara alışmışsa eksikliğini hemen algılayabilir ve aslında sevdiği bir gıdayı yemeyi reddedebilir. Süt ürünleri ya da sebzelerden hoşlanmaması söz konusu olabilir. Çok ekşi ya da baharatlı gıdalara karşı eğilimli olabilir.
Aşırı miktarda ve çok sık su tükettikleri görülebilir. Bu durum polidipsi olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra çocukluk çağının sonlarına doğru aşırı yeme söz konusu olabilir. Eğitimciler Asperger Sendromuna sahip çocukların dikkatinin yeme uyuma ve dışkılamaya dönmemesi gerektiğini savunmaktadır. Çünkü kendi vücut işlevleri zaten odak noktalarındadır ve bunun neticesinde otomatik işlevlerin bozulması söz konusu olabilir.
Asperger Sendromu ve Asperger Sendromunda Yeme Sorunları hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız Prof. Dr. Barış Korkmaz’ın “Yüksek İşlevli Otizm Asperger Sendromu” adlı kitabına buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazla yayına erişmek ya da Prof. Dr. Barış Korkmaz’ın diğer kitaplarını incelemek için aba Yayın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.