asperger-sendromunda-uyku-sorunlari

Asperger Sendromunda Uyku Sorunları

Asperger Sendromunda uyku sorunları ve düzensizliklerine sıkça rastlanmaktadır. Asperger Sendromu ilk kez 1944 yılında Viyanalı çocuk hekimi Hans Asperger tarafından tanımlanmıştır.  1981 yılında araştırmacı Lorna Wing tarafından yazılan bir makale ile önem kazanmıştır. Yani Asperger Sendromu 1980 öncesinde bilimsel çevrelerde tanınmamış ve hastalık sınıflamalarındaki yerini yakın geçmişte almıştır. Bu yüzden Asperger Sendromu hakkında yapılan araştırmalar sayıca oldukça azdır.

Asperger Sendromunun Tarihçesi

Hans Asperger, Asperger Sendromlu bireylerin duygularını idare ve ifade etme anlamında sorunlar yaşadığını, empati eksikliği ve toplumsal ipuçlarını anlamada zorluk çektiğini ileri sürmüştür. Mimiklerini kullanırken, ses ayarında, sözel olmayan ipuçlarını yakalamada çeşitli problemler yaşadıklarını belirtmiştir. Doktor Asperger, daha sonra kendi adı verilen sendromu “Otistik Psikopati” olarak tanımlamıştır. Konu hakkında ele aldığı bir makalede Asperger Sendromlu çocukların antisosyal yanları, davranış bozuklukları ve uyum sorunlarına değinmiştir. Bununla birlikte üstün özellikler gösterebildiklerinden ve ilgi alanları dahilinde olan bir konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabildiklerinden bahsetmiştir.

Asperger Sendromunun Belirtileri

Asperger Sendromunda bozuk toplumsal etkileşim, yalnızlık, karşılıklı toplumsal ilişkilerde yetersizlik, takıntılı bir ilgi alanının varlığı, tekrarlayıcı rutin ve rutine katı bağımlılık, sözsüz iletişimde belirgin bozukluk, bazı alanlarda üstün yeteneklilik, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, uyku, öğrenme ve yeme problemleri görülebilmektedir.

Asperger Sendromunda Uyku Sorunları

Asperger Sendromunda uyku sorunları oldukça sık yaşanmaktadır. Bu sorunlar asperger sendromlu bir bireyde farklı yaş dönemlerinde farklı biçimlerde görülebilir ve farklı niteklikler alabilir. Örneğin; bebeklik döneminde uykuyla ilgili ciddi problemler yaşayan bir bireyin ilerleyen yaşlarda problem yaşamaması söz konusu olabilir.

Aspergerli sendromlu bireylerde uykusuzluk görülebilmekte ya da uyku süreleri çok kısa olabilmektedir. Uyku düzeni kullanılan nöropsikotrop ilaçlara bağlı olarak bozulabilir. Uyumak ya da uyumamak bir takıntıya dönüşebilir. Uykuya dalma konusunda çeşitli ritüelleri olabilir ya da uykuya dalarken yanında istediği herhangi bir nesne olabilir.

Asperger sendromuna eşlik eden diğer sorunlar nedeniyle depresyon ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak uykusuzluk başta olmak üzere çeşitli değişkenler görülebilir. Takıntıların ortaya çıktığı ya da arttığı durumlarda ve ikincil psikiyatrik sorunların yaşandığı dönemlerde uyku sorunlarının görülme sıklığında artış söz konusu olabilir.

Asperger Sendromunda uyku sorunları ve Asperger Sendromuna dair merak ettikleriniz için, Prof. Dr. Barış Korkmaz’ın “Yüksek İşlevli Otizm Asperger Sendromu” adlı kitabına buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazla yayın ve Prof. Dr. Barış Korkmaz’ın diğer kitaplarına erişmek için aba Yayın web sitesini ziyaret edebilirsiniz.