Bitkilerin yetişme dönemlerinde bazı besinleri eksiksiz bir biçimde almaları gerekmektedir. Toprak, bitkilerin gerek yetişme döneminde gerekse yaşamlarını sürdürmeleri için gereken besinleri sağlar. Günümüzde ülkelerin tarım alanları göz önüne alındığında, her ülkenin sahip olduğu toprağın verimliliğinin aynı olduğu söylenemez. Ancak teknolojinin gelişmesi sonucunda topraksız tarım yöntemleri sayesinde verimli alanlarda ürün yetiştirmek mümkün hale gelmiştir.
Topraksız olarak yapılabilen tarım, besin bakımından zengin olan katı ya da sıvı yetiştirme ortamlarının kullanılmasıyla gerçekleşmektedir. Bu yeni yöntemler sayesinde, bir ülkenin tarım alanında önemli işler yapması için sahip olduğu toprakların gereksinimi azalmaktadır. Tarımın topraksız ortamlarda; Su Kültürü ve Katı Ortam Kültürü ile yetiştirildiği görülmektedir.
Topraksız Tarım Yöntemleri Katı Ortam Kültürü
Katı ortam kültüründe topraksız tarım yöntemleri uygulanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Katı ortam kültüründe yetiştirme ortamı olarak seçilen materyaller önem arz etmektedir. Bu anlamda organik ve inorganik materyaller yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Katı ortam kültüründe yetiştirme ortamı oluşturulurken organik ve inorganik maddelerden ayrı ayrı yararlanılabileceği gibi tamamlayıcı olarak da her iki materyaller kullanılabilir. Katı ortam kültürü ile yetiştirme ortamı oluştururken ortamın ucuz ve yerel olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca ortamın havalandırılmasında da herhangi bir sıkıntı bulunmamalıdır. Ortamın suda eriyen tuz içeriği düşük olmalıdır.
Bitkiler ihtiyaç duyduğu su ve besinleri tutma özelliğine sahip bir ortamda bulunmalıdır. Ayrıca bitkilerin hafif olmaları da önemli sayılan hususlardandır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu bir ortamda gerekli olan her değişkene dikkat edildiği takdirde kaliteli bir topraksız üretim mümkün olacaktır.
Su Kültürü İle Üretim
Topraksız tarım yöntemleri Nelerdir sorusuna bir diğer cevap da su kültürü yetiştirme ortamı olarak verilebilir. Bu yöntemde bitkiler, doğrudan besin çözeltisi içerisinde yetiştirilmektedir. Bu yöntem de kendi içerisinde üç farklı yönteme ayrılmaktadır. Bu yöntemler arasında yer alan durgun su kültüründe, havalandırmalı ve havalandırmasız iki farklı teknik kullanılmaktadır. Durgun su kültürünün çok eskilere dayanan bir yöntem olduğu söylenebilir. Ancak ticari anlamda çok da kullanışlı bir yöntem olmadığı bilinmektedir. Bitkilerin beslenmesi için tercih edilebilen bu yöntem, amatör bitki üretimleri için de son derece idealdir.
Bu yöntemler sayesinde kapalı ortamlarda oldukça kaliteli ve besleyici bitkiler yetiştirilebilmektedir. Dünya nüfusunun gittikçe artması ve tarım alanlarının farklı saikler sonucunda azalması ile birlikte topraksız tarım metotları önem kazanmıştır. Topraksız TARIM Karışımı ile katı yöntemde sağlıklı ve miktar bazında yeterli üretimler yapılabilir. Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın topraksız metotları uygularken toprağı ikame eden materyallerin yeterli besin seviyesinde olması gerekmektedir. Bu anlamda Topraksız tarım için gerekli mineraller bakımından zengin olarak karışımlar, bitkinin kısa sürede yetişmesini sağlayabilir.
Topraksız Tarım Yöntemleri: Katı Yetiştirme Ortamı Nasıl Oluşturulur?
Topraksız tarım yöntemleri söz konusu olduğunda topraksız yetiştirme ortamları oluşturmak için neler gerektiği merak edilmektedir. Katı yetiştirme ortamı oluştururken inorganik yöntemler arasında doğal ortam ve yapay ortam meydana getirilmektedir. Doğal bir ortam oluştururken; kum, çakıl, pomza, volkatik tüf, perlit ve zeolit gibi materyaller kullanılmaktadır. Sentetik bir yetiştirme ortamı oluştururken de; polisteran, styrafor, poliüretan ve cam yünü gibi maddeler tercih edilmektedir.
Organik katı üretim yöntemleri uygularken de yetiştirme ortamı oluşturmak için; ağaç kabuğu, torf, talaş, kokopit gibi materyaller son derece kullanışlı olmaktadır. Katı ortam kültüründe yetiştirilen bitkilerin sağlam bir yapıya sahip oldukları ve bu sayede normal bitki dayanıklılıklarının da olağandan fazla olduğu görülmektedir. Katı kültüründe bitkilere sunulan ortam, su kültürüne göre gerçek bir ortama daha yakın özelliktedir.
Su Kültürü İle Yapılan Tarımın Avantajları
Su ortamında yetiştirilen bitkilerin, Ph değeri ve diğer tüm etkenler kolay bir şekilde takip edilebilmektedir. Bitki köklerine sağlanan su ve diğer besinler sayesinde bitkiler rahat bir gelişim göstermektedir. Bu yöntem kullanıldığında, katı ortam kültüründe karşılaşılan atık sorunu gözlemlenmemektedir. Üretimler arasında çabuk geçişler de bu yöntemle mümkün hale gelmektedir.
Aslında su kültürü ile tarım üretiminde çok sayıda avantaj bulunmakla birlikte, bu yöntemin dezavantajları da bulunmaktadır. Su kültüründe bitkilerin ayakta durmaları, katı yönteme oranla daha zordur. Beklenmeyen bir sorun karşısında bitkilerin dayanıklılıkları daha az olduğu için ölümleri gerçekleşebilmektedir.
Topraksız tarım yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Dr. Sevgi Salman Ünver ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz tarafından kaleme alınan Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz! kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.