Bitkisel üretimi geliştirmek hemen her sektör için hayati bir öneme sahip. Bugün tarım alanlarının geliştirilerek performanslarının artırılması için devletler tarafından kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Aynı şekilde biyoteknolojinin getirdiği yenilikler de bu durumu desteklemekte. Bu yenilikler arasında bitkisel üretimi geliştirebilecek çok sayıda yöntem mevcut. Bununla birlikte; biyoteknolojik tarım ürünü kavramı dendiğinde akla genetiği değiştirilmiş ürünler (GDO) de gelmekte.
GDO tanımı pratikte yalnızca tarım ile bağdaştırılsa da aslında durum oldukça farklı. GDO, sadece genetiği değiştirilmiş bitkilere dayanan bir kavramı yansıtmıyor. Bu kavram tüm organizmaları kapsamakta olup günümüzde çok sayıda alanda halihazırda kullanılıyor. İlaç sektöründen endüstriyel enzim üretimine kadar GDO’ların kullanım sıklığı görülmekte.
Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Daha Çok Kullanılacak
Bu ürünlerin hemen her alanda kullanımları hali hazırda bulunmakla birlikte kullanım sıklığı daha da artacak. Şöyle ki; bugün diyabet hastalarının genetiği değiştirilmiş ürünler ile fayda sağladıkları bir gerçek. Bu hastalar tarafından yıllar boyunca kullanılan insülin, genetiği değiştirilmiş bakteriler tarafından üretilmekte.
Aslında bu, biraz biyoloji ve tıp ile ilgili olan kesim tarafından zaten bilinen bir durum. GDO’lar sayesinde yine çok sayıda kronik rahatsızlık için ilaç üretiliyor. Bunlar arasında; artirit ve kanser de dikkat çeken rahatsızlıklar olarak önemli olanlardan yalnızca birkaçı. GDO’lar ile üretilen bu ilaçlar sayesinde insan sağlığına faydalar meydana gelirken aynı zamanda bu ilaçların ekonomik değeri de oldukça yüksek.
Çoğu Ülkede GDO Tartışmaları Devam Ediyor
Pek çok ülkede halen daha GDO tartışmaları devam ederken aslında günlük yaşamda çok sayıda alanda GDO’nun faydaları göze çarpıyor. Amerika’da ve ülkemizde önemli bir sorun haline gelen Aedes cinsi sivrisineklerden sarı humma sivrisineğine yönelik tedbirler de yine GDO alanından gelmekte. Bu sivrisineklerin bölgesel popülasyonlarını kontrol altına almak için genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin çevreye salınımı için deneme çalışmaları sürüyor.
Pek çok ülkede GDO konusunda tartışmalar yaşanırken asıl konunun gıda ve tarım alanları olduğu malum. Çünkü herkesin temel besin kaynakları bu alanlara dayandığı için bu alanlarda söz konusu olan GDO, insanların dikkatini çekiyor.
Genetiği değiştirilmiş ürünler hakkında daha fazla bilgi için Dr. Sevgi Salman Ünver ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz tarafından kaleme alınan Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz! kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.