Günümüzde robot teknolojisi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Robotların gelişmesi, pek çok teorinin ortaya atılmasına yol açmıştır. Tekinsiz vadi kavramı da bu tarz bir teoriyi anlatmaktadır. Robotların gelişim hızının son dönemde çok artması, insan-robot ilişkisinin geleceğinin de sorgulanmasına neden olmaktadır. Bazı insanlar, insana benzeyen robotlarla vakit geçirirken kendini daha rahat hissetmektedir.
Ancak belirli bir noktadan sonra durum değişebilmektedir. Bu noktadan sonra robotların korkutucu ya da itici olduğu hissi oluşmaktadır. Bu teori tekinsiz vadi ismi ile anılan bir teoridir. Bu teorinin yol açtığı bazı olumsuz durumlar bulunmaktadır. Buna göre teori yüzünden tasarımcıların insan yüzüne daha çok benzeyen modellemeler yapmaları zorlaşmaktadır. Bu durum sektörün gelişmesine de zarar vermektedir.
Tekinsiz Vadi Kavramı Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Kavram 1970 yılında ortaya çıkmıştır. Japon robot bilim insanı Masahiro Mori tarafından kullanılan kavram, ilerleyen yıllarda dikkat çekmeyi başarmıştır. Kavram bir teori olarak bilim dünyasında ilgi görmüştür. Teoriye göre robotların insana benzeme düzeyleri arttıkça insanlar tarafından çok sevildikleri ancak insanlardan ayırt edilemeyeceği bir zamana gelmeden önce ise bu durumun dip yaptığı belirtilmektedir. Masahiro Mori bu olayı bir grafik yardımıyla açıklamıştır. Mori bu teoriyi oluşturma aşamasında protez kol ve bacaktan ilham aldığını dile getirmiştir. İnsanlar, yapay bir ele, gerçek bir elden daha farklı tepkiler vermektedir. Teori ortaya atıldıktan sonra 30 yıl geçmesiyle birlikte popüler hale gelmeye başlamıştır.
Teori Gerçek Hayatta Nasıl İzlenimler Oluşturmuştur?
Tekinsiz Vadi teorisine yönelik gözlemler film endüstrisinde denenmiştir. 2001 yılında Shrek isimli film ortaya çıktığında, filmdeki Prenses Fiona çocuklar tarafından çığlıkla karşılanmıştır. Aynı yıl yapılan Final Fantasy filmi ise karakterlerin geliştirilmesi sonucunda gişede patlama yapmayı başarmıştır. Zamanla robotların insanlara daha çok benzemeleri insanların ilgisini çekmiştir. Bu kavramın oluşturduğu teorinin nasıl çalıştığını aslında pek çok kimse bilmemektedir. Hatta teorinin var olup olmadığına yönelik fikir ayrılıkları bulunmaktadır. Bu konuda çeşitli üniversitelerde çok çeşitli araştırmalar yapılmıştır.
Tekinsiz Vadi kavramı günümüzde ilgi gören önemli bir kavramdır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Kathy Ceceri’nin yazdığı Make: Basit Robot Yapımı kitabına Google Store’dan ve aba Yayın resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.