aba-yayin-bir-3d-yazici-nasil-calisir

Bir 3D Yazıcı Nasıl Çalışır?

3D printer ya da 3D yazıcı ismi 1990’lı yıllarda ortaya çıkan oldukça önemli bir teknolojidir. Özellikle araştırmacıların ve girişimcilerin pek çok işini kolaylaştıran printerlar kısa sürede oldukça büyük bir ilgi toplamıştır. Bu makinalardan önce prototip çalışmaları aylar hatta yıllar sürebiliyordu. Bu yazıcılar ortaya çıktığında ise bu süre saatlere ve hatta dakikalara kadar düşmeye başladı. Süreçlerin bu kadar kısalması da beraberinde bu alanda yapılan çalışmaları oldukça arttırmayı başardı.

Ayrıca printerların sunduğu tek avantaj süre değil. Bu makinelerin bir diğer avantajı da oldukça ucuz olması. Özellikle girişimciler prototipleme için binlerce dolarlık bir harcama yapmak zorunda kalıyordu. Fakat bu makinelerin oldukça ucuz bir fiyata mal olması girişimcileri bu masraflardan kurtarmıştır. Birkaç yüz dolara insanlar çok rahat bir şekilde kendi printerlarını toplayabilmekte.

3D Printerlara Ulaşmak

3D printer makineleri artık dünyanın her yerinden kolayca ulaşılacak bir şekilde gelişmiştir. Amerika, Çin, Polonya gibi pek çok ülkede günümüzde büyük 3d printer markaları bulunmaktadır. MakerBot gibi dünya çapında bilinen şirketler bu makinelerin gelişmesinde büyük roller oynamıştır. Ayrıca bu şirketler sadece gelişmesine değil aynı zamanda yazıcıların ulaşılabilirliğini de kolaylaştırmıştır. Bu şirketlere ek olarak Rep – Rap gibi açık kaynak projeler sayesinde de bu makineler şirketlerden ofislere ve evlere kadar ulaşmayı başarmıştır.

3D printerlar girişimci, start up sahipleri ya da Ar – Ge çalışmaları gibi alanların olmazsa olmaz hizmetlerindendir. 3D yazıcı sayesinde bu alanda çalışan kişiler işlerinin büyük masraflara sebep olan aşamalarını kolayca ve ucuz bir şekilde geçebilmektedir. Bu yüzden de online olarak da 3D baskı hizmeti veren firmalar hizmet vermektedir. Dünyanın her ülkesinde bu firmalara online olarak ulaştığınız takdirde sizin istediğiniz baskı hizmetini ucuz bir şekilde basarak size ulaştırmaktadır. Bu firmalar da bu makinelerin ulaşılabilirliğini ve kullanımını oldukça genişletmiştir.

3D Yazıcı ve Robotik Sektörü

21.yüzyılın getirdiği en büyük yeniliklerden bir tanesi farklı teknolojileri birlikte kullanmak olmuştur. 3D printerlar ve robotik alanı da bu anlamda birlikte kullanılan 2 alandır. Özellikle robotik 3D printerlardan fazlası ile etkilenmiş ve robotik çalışmaları içerisine 3d printerlar çok fazla dahil edilmiştir. Robot tasarımcıları özel parçalar ve tüm gövdeyi yapmak için 3D printerları kullanmaktadır. Ayrıca bu iki teknoloji alanının iç içer girmesi ile çok farklı çalışmalar ortaya çıkmıştır. Bob the BiPed isimli bir robot hem robotik faaliyetleri hem de baskı hizmeti veren bir robot olarak oldukça beğenilen ve dikkat çeken bir örnektir.

Bob gibi internet üzerine bu tarz sunulan pek çok farklı robot – yazıcı ortak ürünü bulunmaktadır. Fakat tüm bunlara ek olarak bu alandaki en heyecan verici çalışma ise bu makineler ile yapılan protezlerdir. 3D printerlar sayesinde protez kol, el ya da ayaklar oldukça ucuz bir şekilde basılabilmektedir. Ayrıca bu ucuz baskılar robotik teknoloji ile birleştiği zaman da oldukça kullanışlı robohandleri ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde robohandler ile çocuklara ya da bir uzvunu kaybeden insanlara baskı hizmeti veren özel gönüllü şirketleri her geçen gün artmaktadır. 3D yazıcı ile neler yapılabilir sorusu her geçen gün çok daha geniş bir alanda cevaplanmaktadır.

3D Printerlar Nasıl Çalışır?

3D printerların çok farklı modelleri ve farklı çalışma tarzı olsa da genel olarak bu makinelerin ana çalışma prensibi oldukça basittir. Isıtıcı fişek istenilen derece ısıtılarak makinenin baskı alacağı sıcaklığa makineyi hazırlar. Daha sonra termoplastik filament adı verilen plastik baskı plastiği Ekstruder ile itilerek ısıtılan kısma doğru getirilir. Burada istenilen katman kalınlığına göre parça katman katman basılmaya başlanır. Plastiğin çok akışkan ya da çok katı bir halde olmaması önerilen sıcaklığa kadar ısıtılması gerekmektedir.

3D printerların çalışma prensibinin ve daha pek çok robotik çalışmanın anlatıldığı Make: Basit Robot Yapımı isimli kitaba Aba Yayın internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Youtube adresini ziyaret ederek 3D yazıcı nedir ve nerelerde kullanılır gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart internet sitesinden de printerlar ve robotik alan ile alakalı yazılara ulaşabilirsiniz.