aba-yayin-topraksiz-ve-dikey-tarim-teknolojileri

Topraksız ve Dikey Tarım Teknolojileri

Topraksız ve dikey tarım teknolojileri domates, çilek gibi ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla, Türkiye’de dahil olmak üzere pek çok ülkede oldukça yaygın biçimde kullanılmaktadır. Ticari topraksız tarım söz konusu olduğunda, bitkiler, çoğunlukla esansiyel besin elementlerini içeren gübreli su geçen kanallarda hindistan cevizi torfu, kaya yünü gibi katı substratlar içerisinde yetiştirilmektedir.

Bu yönteme alternatif olarak hidroponik sistemler, akuaponik sistemler ve aeroponik sistemler de mevcuttur. Hidroponik sistemlerde bitkilerin kökleri yalnızca besin çözeltisi içinde yüzer. Akuaponik sistemlerde bitkisel üretim ile tatlı su balığı yetiştiriciliği kombine edilmektedir. Balıkların atık suyu bitkileri beslemek için kullanılır. Aeroponik sistemler ise, bitki köklerinin havada durduğu ve üzerlerine besin çözeltisi püskürtülerek su ve mineralleri aldığı bir yapıyı ifade eder.

Ticari bitkisel üretimde, hidroponik sistemler arasında en yaygın kullanılan sistemlerden biri, “Nutrient Film Technique” olarak adlandırılan besleyici film tekniğidir. Bitkilerin, ince bir tabaka halinde besin çözeltisi akan hafif eğimli kanallar içinde yetiştirildiği bu teknik ile köklerin oksijensiz kalmasının önüne geçilebilmektedir.

Topraksız Tarım Uygulamaları ile Az Kaynak Tüketerek Daha Fazla Üretim Mümkün

Sera koşullarında yapılan topraksız tarım uygulamaları ile bitkilerde hastalığa neden olan mikrobiyal patojenler ile mücadele ihtiyacı azalmakta, ot mücadele ihtiyacı ise tamamen ortadan kalkmaktadır. Böylelikle kimyasal pestisit kullanımı azalmakta ya da tamamen ortadan kalkmaktadır. Bu uygulamalar daha az kaynak tüketerek daha fazla üretime olanak vermektedir. Aynı zamanda bitkilerin büyüme hızı artmakta ve kısa sürede yüksek verim alınabilmektedir. Toprakların verimsiz olduğu arazilerde dahi yüksek verimli üretim mümkün hale gelmektedir.

Topraksız ve Dikey Tarım Teknolojileri Yeni Bir Soluk Getirdi

Topraksız ve dikey tarım teknolojileri kontrollü koşullarda yapılan topraksız tarım uygulamaları için devrim niteliğinde yeni bir soluk getirmiştir. Bu noktada enerji kullanım etkinliği ve fizibilite açısından en belirleyici teknoloji LED aydınlatma teknolojisidir. Bitkilerin tüm ışık ihtiyacı LED aydınlatma teknolojileri aracılığıyla karşılanabilmektedir. Asgari düzeyde enerji ile azami düzeyde fotosentez için uygun ışık üretebilmek ve bu ışığı yüksek verimlilikle biyokütleye çevirebilecek şekilde kullanabilmek için yeni nesil LED aydınlatma teknolojileri ve bu alandaki Ar-Ge çalışmaları kritik öneme sahiptir.

Topraksız ve dikey tarım teknolojileri ve bu sistemle yetiştirilmek üzere geliştirilecek yeni çeşitler geleceğin tarımına yön verecek en önemli inovasyonlar arasında görülmektedir. Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için aba Yayın tarafından yayımlanan “Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz!” adlı kitaba buradan ulaşabilirsiniz. Daha fazla yayına ulaşmak için aba Yayın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.