Beynin değişebileceği sorusunun cevabı önemlidir. Neden beynimizi değiştirmek isteyelim? Öğrendiğimiz her şeyi, ilk seferde doğru öğrenemeyebiliriz. Aslında pek çoğu şeyi yanlış anlamaktayız. Anılarımız, düşündüğümüz kadar sabit şeyler değildir. Doğaları gereği anılar; esnek, dinamik ve değişebilir bir yapıya sahiptir. Peki plastisite nedir? Beynin bağlantılar kurma ve bu bağlantıları düzenleme yetisini anlatan bir kavramdır.
İnsan beyninde bağlantı kurma kabiliyeti olmasa, bebeklikten yetişkinliğe kadar beyin gelişimi mümkün olmayacaktır. Aynı zamanda bu bağlantılar sayesinde beyinde meydana gelen herhangi bir hasar da onarılabilmektedir. Bir beyin, duyusal ve motor sinyalleri doğrusal bir şekilde işleme yeteneğine sahiptir. Zaten insan beyni, bu yönüyle bir bilgisayardan farklılaşmaktadır.
Plastisite Nedir? Beyin Neden Verileri Hızlı İşler?
Kavram olarak plastisite nedir sorusunun cevabı beyin için oldukça önemlidir. Beyin aracılığıyla herhangi bir ortamda uyaranları ve bunun sonucunda oluşan bilgileri değerlendirmekteyiz. Pek çok soruyu analiz etmek ve işlemek için fazla zaman kaybı yaşamak bazı durumlarda riskli olabilmektedir. Bu nedenle beynimiz çoğu zaman, hayatta kalmamızı sağlayacak kadar bilgiye sahip olmamız için yeni girdilerin özünü almakla yetinmektedir.
Bizler günü atlatmak için az da olsa ‘yeterli’ bilgiye güvenme eğilimine sahip olmaktayız. Bunun sonucunda da pek çok şeyi yanlış yapabilmekteyiz. Tabi sonuç olarak yaşamaya devam ediyoruz ancak bu durum bireysel ve toplumsal önyargılara ve öğrenimlerimize büyük zarar vermektedir.
Beyin Bilgi Alırken Kendi Kabataslağı İçerisinde Algılama Yapar
Örneğin İngilizce dersinde birbirine yakın kavramları öğrendiğinizde bunları ilk aşamada karışık bir şekilde kullanmanız mümkündür. Bunun nedeni beynin başlangıçta oluşturduğu taslak ya da resimden kaynaklı olmaktadır. Bunun yanı sıra dünyayı ilgilendiren önemli bir olayla ilgili herhangi bir gelişmeyi ya da haberi dinlediğinizde de beyin bu bilgileri yalnızca kendi deneyimleri sonucunda oluşturduğu kabataslak çerçeveye dayandırmaktadır.
Beynin geçmişe yönelik olarak yaptığı hatırlamalar çoğu zaman yanlış olmaktadır. Beyin, olayın yaşandığını iyi bir şekilde hatırlar. Ancak iş, ayrıntıları hatırlamaya geldiğinde durum farklılaşmaktadır. Uzun süreli anılar oluşturma eylemi, beynin aşırı yüklenmesine neden olabilir. Bu nedenle beyin yaşanan olayların yalnızca özünü akılda tutmayı hedefler. İnsan daha önceden yaşadığı herhangi bir anıyı hatırladığında ise ayrıntılar artık kaybolmuştur. Anılardaki detaylar unutulup gitmiştir ya da beyin bunları artık ihmal etmeye başlamıştır.
Plastisite nedir sorusuna detaylı cevap bulmak için Eric Jensen ve Liesl Mcconchie tarafından yazılan Beyin Temelli Öğrenme: Yaşam Boyu Öğrenme Sürecinde Öğrenciler Aslında Nasıl Öğrenir? Kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. İlgi çekici kitaplara ulaşmak için de aba Yayın resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. İlgi çekici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Aynı şekilde güncel içerikler için Doç. Dr. Gamze Sart blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Beyin temelli öğrenme metodu ile yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlara aba Academy bünyesinde verimli hazırlıklar yapılmaktadır.