Otizm (OSB) sinirsel bir durum olarak tanımlanan özel bir durumdur. Genellikle ilk üç yaşında varlığı görülerek etkilerini hissettirmeye başlamaktadır. Bu nedenle Otizm nedir sorusuna verilebilecek en net cevap bu durumun nörolojik bir rahatsızlık olduğu yönündedir. OSB sahibi bireyler günlük yaşamlarında bazı sıkıntılar çekebilmektedir. Aslında bu rahatsızlıklar genel olarak sosyal yaşama ilişkin olmaktadır.
Otizmli bireyler çevreleriyle rahat bir şekilde iletişim kuramamaktadır. Topluluktan çok hoşlanmadıkları gibi diğer sosyal davranışlar konusunda da yetersiz kalabilmektedirler. OSB sahibi bireyler için erken teşhis son derece önemlidir. Erken teşhis edilen Otizm durumu için rehabilitasyon yöntemleri kolay bir şekilde uygulanabilmektedir. Bu durum OSB nedeniyle bireylerin sorunlu olan gelişimlerinin doğru bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır.
Otizm Nedir? Otizmli Birey Nasıl Davranır?
Otizmli bir bireyin dış görünüşü, diğer bireylerden farklı değildir. Yani bir bireyin Otizmli olup olmadığını dış görünüşüne bakarak anlamak mümkün olmayabilir. Zaten Otizm nedir sorusu kadar OSB teşhisinin nasıl olabileceği sorusu da merak edilmektedir. Otizmli bir bireyde durum teşhisi için uygulanan testler bulunmaktadır. Bireyde, Otizmde görülen bazı belirtilere rastlandığında bu testlerin bireye uygulanması gerekmektedir. Test sonuçlarına göre de Otizmin varlığı hakkında daha doğru tespitler yapılabilmektedir.
Otizmli bireydeki belirtilerin ne zaman görüleceğine dair kesin bir bulgu bulunmamaktadır. Yani belirtiler çok erken yaşlarda görülebileceği gibi sonraki zamanlarda da görülebilir. OSB, sinir sistemindeki sorunlar nedeniyle beynin yapısında ve işleyişinde birtakım sıkıntılara yol açmaktadır. Bu rahatsızlık, ailelerin çocuk yetiştirme şeklinden etkilenen bir unsur değildir. Bebeklerde otizm belirtileri gözlemlendiği anda gerekli testlerin vakit kaybedilmeden yapılması önerilmektedir.
Otizm Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Otizm çeşitleri rahatsızlığın bireydeki etkilerini yakından etkilemektedir. OSB için normal şartlarda kullanılan birkaç ilaç bulunmamaktadır. Ancak sadece Otizmle birlikte görülebilen diğer rahatsızlıklar nedeniyle Otizmli bireylerin ilaç kullandıkları durumlara rastlanmaktadır. Bu anlamda Otizm testi sonucunda yapılan erken teşhis ile birlikte rahatsızlığın ciddi etkileri azaltılabilmektedir. Bunun sonucunda yani erken teşhis ile birlikte uygulanan tedaviler sonucunda birey kendi kendini idama ettirebilecek duruma dahi ulaşabilmektedir. Hatta Otizmli bireylerin doğru yöntemlerle tedavi edildikten sonra herhangi bir işe girerek çalışabildikleri de görülebilmektedir.
Otizmde Ailevi Konular Nelerdir?
Otizm nedir sorusu ile birlikte Otizmdeki ailevi konuların nasıl yürütülmesi gerektiği sorusu da merak edilenler arasında yer almaktadır. Bilindiği Otizmli bireyler kalabalıktan çok hoşlanmayan bireylerdir. Günlük rutinleri dışındaki her şeyden rahatsızlık duyabilirler. Eğitim söz konusu olduğunda da durum aynıdır. Yani okuldaki öğrenci sayısının fazla olması Otizmli bireyler için çok da mutlu edici bir durum olmayabilir. Dersleri sürekli olarak dinlemek zorunda kalmaları da aynı şekilde Otizmliler için zor olan durumlar arasında bulunmaktadır. OSB sahibi bireyler için ailevi konular oldukça önemlidir. Çünkü aileler herkesin güvenli olarak gördükleri bir liman gibidir. Herkesin gittiği yer ve vardığı ortam ailesinin bulunduğu ortamdır.
Aileler herkes için son derece önemli olan bir konudur. Yani aileler yalnızca çocukların ihtiyaçlarını gidermezler, aynı zamanda onlara sevgi ve destek de verirler. Ailedeki bireyler, genellikle Otizmlilere yardımcı ve destek olan en önemli insanlardır. Yaşamdaki yolu bulmada aileler her zaman çocuklara destek olmaktadır. Otizmli bireyler aile içerisinde bazı kuralları öğrenerek yaşamlarını daha rahat bir hale getirebilmektedir. Bu kuralların başında ‘görgü kurallarına göre davranma’ ilkeleri bulunmaktadır. Görgü kurallarını bilen bireyler, başka insanların yanında nasıl davranmaları gerektiğini de bilirler. Bu kuralları yeterince öğrenmek için bu kuralları öğreten bazı kelimeleri gün içerisinde tekrar etmek faydalı sonuçlar sağlayabilir.
Görgü Kuralları Ne Zaman Kullanılmalı?
Örneğin birini ilk defa gördüğünüzde ona ‘Merhaba’ demelisiniz. Siz ya da başkası ortamdan ayrılırken ‘Güle Güle’ ifadesi kullanılabilir. Ayrıca bir şey istediğinizde ‘Lütfen’, birisi istediğiniz bir şeyi verdiğinde ‘Teşekkür ederim’, birisine yanlışlıkla bir olumsuz davranışta bulunduğunuzda ‘Özür dilerim’ cümleleri kullanılmalıdır. Bu ve benzeri cümleler Otizmli bireylere kolaylıkla öğretilebilir. Önemli olan, cümleleri ve durumları belirli aralıklarla tekrar etmektir. Tekrar edilen ifadeler kısa sürede kolay bir şekilde öğrenilecektir.
Otizm nedir sorusu kadar Otizmli bireylerle nasıl ilgilenilmesi gerektiği sorusu da önemlidir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Elizabeth Verdick ve Elizabeth Reeve tarafından yazılan Hayatta Kalma Rehberi: Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar (ve Anne Babaları) İçin kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Diğer ilgi çekici kitaplara ulaşmak için aba Yayın resmi internet sitesine göz atabilirsiniz.