aba-yayin-otizm-nedenleri-nelerdir-ah-su-otizm

Otizm Nedenleri Nelerdir? Ah Şu Otizm

Otizm nedenleri halen daha kesin olarak bilinmemektedir. Otizm davranışlarının neden oluştuğuna dair tek bir sebep yoktur. Otizmin sorumlu olduğuna inanılan çok sayıda neden bulunmaktadır. Bunlar arasında; genetik bozukluklar, doğuma dayalı olan komplikasyonlar, doğum aşamasında meydana gelen enfeksiyonlar ve toksik maddelere maruz kalma gibi nedenler açıklanabilmektedir. Mevcut otizmlilerin yalnızca %5 ya da %10’unda tıbbi bir gerekçeye rastlanmaktadır. Eldeki veriler ve bilinen tüm yöntemler kullanılmasına rağmen geçerli bir neden, ne yazık ki bulunamamıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda otizm nedeni olarak genetik faktörler tespite konu olmuştur. Otizmin ortaya çıkmasında yalnızca tek bir gen sorumlu olmamaktadır. Birden fazla gen bu konuda sorumludur.

Otizm Nedenleri Hakkında Çalışmalar Ne Söylemektedir?

Otizm nedenleri olarak gendeki bozuklukların otizme neden olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Genetik yapının neden olduğu bazı durumlar sonucunda beyinde kimyasal bazı değişikliklerin yaşandığı düşünülmektedir. Bazılarına göre bu bozukluğun ana rahminde meydana geldiği de söylenmektedir. Bebekte beyin gelişimi aşamasında kimyasal değişikliklerin gerçekleştiği belirtilmektedir. Bu durumun da otizme neden olduğuna dair söylemler vardır. Yapılan araştırmalar otizmli bireylerin beyin hücrelerinin normalden çok farklı çalıştığını ortaya koymuştur. Beyin hücreleri arasında mesaj taşımayı sağlayan kimyasal aktarıcılarda gariplik görülmüştür. Otizmli bireyin beynindeki hücrelerinde bulunan ileticiler normalden ya eksiktir ya da fazladır. Yaygın olan bir görüşe göre, otizmli bireylerin beyin bölgesinde bir bozukluğun varlığından ziyade, beyin hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan ileticiler de sorunlar vardır.

Otizm Doğum Öncesi Sorunlarla İlişkili Midir?

Çocuk, anne karnındayken annenin geçirdiği kızamık nedeniyle çocuğun bazı sorunlar yaşadığı bilinmektedir. Annenin kızamık yaşaması çocuğun ağır otizmli olmasına neden olabilmektedir. Bunun dışında, gebelik sırasında kullanılan bazı ilaçların da bu sürece neden olduğu gözlemlenmiştir. Eskiden hamile kadınların gebelik sırasında kullandıkları Talidomid adlı ilaç, çocukların parmak yapılarına etki ettiği gibi aynı zamanda otizm durumuna da yol açmaktaydı. Gebeliğin orta dönemlerinde annenin yaşadığı bazı rahatsızlıklar da aynı şekilde çocuğun otizm davranışları sergilemesine neden olmaktadır. Annede görülen plasental yetersizlik otizmin görülmesinde etkili olabilmektedir. Otizmle ilişkili olabilecek iki çeşit enfeksiyon görülmektedir. Bu ve benzeri nedenler otizm nedenleri olarak dikkat çekmektedir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Barış Korkmaz tarafından kaleme alınan ve Aba Yayınevi tarafından basılan Ah Şu Otizm kitabına ulaşabilirsiniz.