Otizm akraba ilişkisi her zaman merak edilen konulardan bir tanesidir. Otizmli bir çocuğun akrabalarında da aynı durumun olması, rahatsızlığın genetik boyutunu anlatmaktadır. Otizm nedenleri arasında genler oldukça etkilidir. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel nedenler de otizm rahatsızlığının oluşmasında ön plandadır. Otizme sahip olan ailelerde birtakım bulguların varlığı dikkat çekmektedir. Otizmle belirtisi gözlemlenen bireylerin aileleri hakkında da bazı sorgulamalar yapılmaktadır. Ailelerin sağlık durumları ile ilgili olarak yapılan sorgulamalar bireyde otizmin olup olmadığına dair net bir teşhis için yardımcı olmaktadır. Bu sebeple uzak ya da yakın akrabalara yönelik hekimler tarafından sorulan sorular önemli olmaktadır.
Otizm Akraba İlişkisi: Hangi Sorgulamalar Yapılmaktadır?
Otizm şüphesi taşıyan bireylerin akrabalarına yönelik olarak birtakım sorular sorulmaktadır. Bu sorular, akrabalarda geç konuşma durumunun görülüp görülmediği, epilepsi rahatsızlığının olup olmadığı, zekası iyi olduğu halde okuma başarısı düşük olanların bulunup bulunmadığı, herhangi bir genetik hastalığın ailede görülüp görülmediği ya da üstün yetenekli birinin var olup olmadığı tarzda olmaktadır. Bunun dışında, bu sorulara benzer pek çok soru akrabalara yönetilebilmektedir. Örneğin, okul başarısı yüksek olup da hayat başarısı düşük olanlar ya da tam tersi durumu sergileyenlerin hikayeleri dikkate alınmalıdır. Bu durum otizmin görülmesinde genetik faktörlerin ne kadar önemli olduğuna da ışık tutmaktadır.
Bir Çocuğu Otizmli Olan Ailenin İkinci Çocuğu İçin Risk Nedir?
Otizm akraba ilişkisi söz konusu olduğunda otizmli bir çocuğa sahip olan ailelerin ikinci çocuklarının durumu da merak edilmektedir. Genelde otizmli bir çocuğa sahip olan aileler ikinci çocuk konusunda tedirgin olmaktadır. Risk bazında bakıldığında bu duruma yönelik risk oranı %5’tir. Sayısal olarak bakıldığında ailenin 20 çocuğunun 1’inde görülebilmektedir. Ancak bu oranın normal bir risk durumuna göre ciddi oranda artışı yansıttığı da dikkat çekmektedir. Normal bir otizm riskine göre %5’lik oran, 100-200 kat daha fazla bir riske işaret etmektedir. %5’lik bir risk anne ve babayı tedirgin etse de %5’lik oranın içerisine hafif otizm sendromları da dahil olmaktadır. Konu hakkında genetik danışmanla uzun uzadıya tartışmakta fayda bulunmaktadır. Bazı durumlarda bu risk oranı göze alınabilirken bazı durumlarda göze alınamayabilir. Otizm akraba ilişkisi dikkate alınması gereken ve kesinlikle göz önünde tutulması gereken bir konudur.
Konu hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Barış Korkmaz tarafından kaleme alınan ve Aba Yayınevi tarafından satışa sunulan Ah Şu Otizm kitabına ulaşabilirsiniz.