aba-yayin-biyoteknoloji-endustrisi-neler-yapiyor

Biyoteknoloji Endüstrisi Neler Yapıyor?

Biyoteknoloji kavramının insan zihninde benzer görüntüler oluşturduğu bir gerçek. Bilim adamları tarafından hayat kurtarıcı bir ilaç ya da tıbbi cihaz geliştirmek için çalışan bir ekip akıllara gelebilir. Aslında biyoteknoloji endüstrisi son derece geniş olduğu için durumu yalnızca laboratuvar çalışmalarına bağlamak doğru değil. Belki kariyer aşamasında beyaz önlüklü doktorların bulunduğu ortam gerçeği yansıtsa da tek çalışma ortamı laboratuvarlar olmamakta. Biyoteknoloji alanında yapılması gereken çok sayıda çalışma bulunuyor.

Bu nedenle biyoteknoloji uzmanları, yaptıkları çalışmalarla çok kişinin hayatına kolaylıklar getirebilir. Biyoteknoloji alanında farklı araçların yer aldığı çok farklı endüstriler mevcut. Yani bu alanlar arasında kanser tedavisi için çalışmalar yapan uzmanlar bulunabilirken aynı zamanda mısırdan plastik üreten uzmanlar da yer alabilir. Aynı şekilde petrol sızıntılarını temizlemek için yeni mikroorganizmalar bulan çevreyle ilgili bir iş de gündemde olabilir.

Biyoteknoloji Endüstrisi Çok Sayıda Alanda Kendini Gösteriyor

Bunun anlamı; bugün biyoteknoloji endüstrisi dendiği zaman çok geniş bir alanın akla gelmesi gerektiği. Dünya genelinde biyoteknoloji, çok farklı alanlarda iş hacmi sağlarken aynı zamanda hızla büyümeye de devam etmekte. Bu alanın güçlü bir ticari sektör olduğu görülüyor.

Şöyle ki; biyoteknoloji sektörü yaklaşık olarak 140 milyar dolar gelir elde eden önemli bir ticari itici güç konumunda. Amerika’da faaliyet gösteren biyoteknoloji firmaları ortalama olarak 1,66 milyondan fazla kişiye çalışma imkanı sağlıyor. Bu alanda daha çok profesyonele ihtiyaç duyulduğundan istihdam rakamlarının artacağı öngörülüyor. Çünkü mevcut durumda, zamanla daha hızlı bir inovasyona gereksinim duyulacak.

Biyoteknoloji Her Yerde Mevcut

Sonuç olarak; biyoteknolojinin her yerde önemli olduğu ve yalnızca sağlık alanında değil diğer fonksiyonel alanlarda da söz sahibi olacağı düşünülmekte. Araştırma/geliştirme, imalat, klinik işleri, hükümetler, yazılım mühendisliği, gıda-hayvan ve çevre bilimi bunlardan bazıları olarak sayılabilir. Bu durum şunu göstermekte; hangi alanla ya da hangi işle ilgili olursak olalım biyoteknoloji, işimizin bir parçası muhakkak olacak. Dünya genelinde biyoteknoloji sektörüne bakıldığında şirket dağılımında ilk sıralarda ABD, Almanya, Kanada ve İngiltere başı çekiyor. Bu ülkeler biyoteknoloji alanına gerçek anlamda önem vermekte.

Biyoteknoloji endüstrisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Dr. Sevgi Salman Ünver ve Prof. Dr. Işıl Aksan Kurnaz tarafından kaleme alınan Biyoteknoloji Çağına Hoş Geldiniz! kitabına Google Books üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca ilgi çekici diğer kitaplara da aba Yayın resmi internet sitesi üzerinden göz atabilirsiniz.