Açıklama
Sosyoekonmik ve Sosyokültürel Analiz
Kaynakların kıtlığına karşın insan ihtiyaçlarının çok fazla olması ve bu ihtiyaçların giderilmesinde anlaşmaya varılmamış olması, iktidar ilişkisinin temel nedenini oluşmaktadır. İnsanlar maddi ve maneci diyebileceğimiz ün, saygınlık ve sosyal statü gibi toplumsal kaynakları için daima yarış, hatta savaş halinde olmuşlardır.
Elit sözcüğü Latince “eligre”den gelmektedir. “Eligre” seçme anlamına gelmektedir. Birçok dilde de elit seçilmiş olan parça ve en iyi anlamına gelmektedir. Geçmişten günümüze birinci sınıf askeri birlikler ya da yüksek dereceli soylular gibi üst toplumsal grupları kapsamakta idi.
Elit sözcüğünün toplumsal ve siyasal yazında yaygınlıkla kullanımı Avrupa’da 19. yy sonlarında İngiltere ve Amerika’da ise özellikle Preto’nun yazıları sayesinde toplumbilimsel elitçi teorilerin yayıldığı tarih olan 1930’larda başlar. Elit sayısal olarak ufak bir azınlıktır, fakat topluma damgasını vuran, toplumun niteliğini oluşturan elit tabakadır.
Pareto’ya göre, elit kişinin özellikleri arasında olağanüstü meziyetlere sahip olması, doğal bir üstünlüğe, doğuştan yeteneğe sahip olması yer alırken elit üyeleri kendi uğraş ve mesleki alanlarında istisnai beceri ve yeteneklere sahip kişilerdir der ve elit kavramını iki sınıflandırma yaparak inceler, bunlar siyasal etkiler, siyaset dışı elitler olmak üzere ayrılır.
Yayınevi: Aba Yayıncılık |
Yazar: Doç. Dr. Elif Haykır Hobikoğlu |
Çizer: Hayır |
Çevirmen: Doç. Dr. Gamze Sart |
ISBN: 978-605-68998-2-9 |
Sayfa Sayısı: 167 |
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.