Scratch İle Hayal Et, Programla, Paylaş

Scratch İle Hayal Et, Programla, Paylaş

Yakın bir zaman içinde artık bir ihtiyaç haline gelecek olan programlama becerisini yeni nesile kazandırmak için, dünya genelindeki eğitim kurumları, çok erken yaştan itibaren çocuklara ve gençlere programlamayı öğretiyorlar. Özellikle çocuklara bu yeteneği kazandırmak amacıyla geliştirilmiş Scratch isimli programlama dili kolay anlaşılır olması, yeni başlayanlar için kullanımının neredeyse ön bir çalışma gerektirmemesi ve basit bir yapısı olmasına karşılık kullanışlı programlar yaratmaya elverişli olması dolayısıyla tüm dünyada giderek artan popülerliğiyle bir çok çocuk, genç ve eğitim kurumu tarafından kullanılıyor.

Scratch’in Kısa Hikayesi

Adını DJ’lerin mevcut müzik parçalarını ve sampleları yaratıcı ve beklenmedik şekillerde birleştirip yeni müzik parçaları yaratmak için kullandıkları bir teknik olan ”scratch” teriminden alır. “Hayal et, programla, paylaş” mottosuyla yola çıkan Scratch, 2003 senesinde MIT Media Lab altındaki Lifelong Kindergarten grubu tarafından, çocuklara programlamayı öğretme amacıyla geliştirilmeye başladı. 2007 yılında ilk sürümü çıktığında sadece masaüstü versiyonu olan Scratch büyük ilgi toplasa da esas başarısını 2013 yılına gelindiğinde çıkan Scratch 2.0 versiyonu ile yakaladı. Online editör üzerinden programlama yapmayı sağlayan bu versiyon ile dünya genelinde milyonlarca kullanıcıya erişti. 2019 başlarında ise yeniliklerle geliştirilmiş son versiyon olan Scratch 3.0 çıktı.  

Nedir Bu Scratch

Esas hedef kitlesi 8 – 16 yaş aralığı olan Scratch, ortaokul ve lise çağındakilere programlamayı öğretmek amacıyla geliştirilmiş ücretsiz bir eğitsel programlama dilidir. İstatistiklere bakıldığında kullanıcılarının yaş aralığı okul öncesi çağından başlayıp 60’lı yaşlara kadar değişse de en çok 13 yaş civarındakiler tarafından kullanıldığı görülüyor. Eğlenceli, eğitsel ve kolay öğrenilir oması için tasarlanan Scratch, blok temelli programlamayı kullanır. Kendi içerisinde bulunan ses ve çizim editörleri gibi araçlarla interaktif hikayeler, oyunlar, animasyonlar, simulasyonlar ve daha fazlasını yaratmaya imkan veren bir programlama platformudur. Kullanıcı arayüzü üç temel alana ayrılmış olan Scratch, ekranın sol tarafında blok paletini, orta kısımda programı şekillendirdiğimiz script alanını, sağda ise görüntü listesini barındırır. Programlar, blok paletindeki “blok” adı verilen kod parçalarını script alanına sürükleyip bırakmak ve blokları yap-boz gibi birbirine eklemek yoluyla oluşturulur.  Blok gruplarının oluşturduğu yapılara “script” adı verilir. Bloklar kullanarak kodlama metoduna “sürükle-bırak tipi programlama” denir.

Scratch ile Kendi Oyununuzu Tasarlayın

Öğreniminin ve kullanımının oldukça kolay olması sebebiyle, hiç bir programlama ön bilgisine ihtiyaç duymaksızın Scratch ile basit oyunlar tasarlayarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Sağladığı çizim, ses, görüntü ve metin manipulasyonuna izin veren araçlar sayesinde oyun tasarlamanın bir keyif haline geldiği Scratch ile hem programlama öğrenin hem de kafanızda tasarladığınız oyunları hayata geçirin. Dünya genelinde giderek büyüyen Scratch topluluğu ile yaptıklarınızı paylaşmayı unutmayın, çünkü Scratch’in temel düsturlarından biri “paylaşmak”. Bu sebeple, Scratch platformuna yüklediğiniz her proje başkaları tarafından katkıda bulunulabilir şekilde kaydediliyor. Başkalarının katkıda bulunduğu projelere yine DJ müziğinden esinlenilerek “remix” adı veriliyor. Bırakın diğerleri de projelerinize katkıda bulunsun. Bu sayede yeni fikirler ile beslenip kendinizi daha iyi geliştirme fırsatı yakalamış olacaksınız.

Scratch Kitabımız için: Scratch Eğitim Seti

Kaynakça: