Görelilik Kavramına Giriş İçin: Manga Görelilik Kılavuzu

Görelilik Kavramına Giriş İçin: Manga Görelilik Kılavuzu

Yeni bir şeyler öğrenmek her zaman için heyecan verici olmuştur. Hele çocuk yaştayken merak duygusuyla bir araya geldiğinde öğrenmek bambaşka bir eğlence haline gelebiliyor. Öğrenmenin farklı metotları olsa da özellikle son dönemde “eğlenceli” ve “oyun bazlı” öğrenim modelleri çocukların yeni ve karmaşık konuları daha rahat anlamalarına imkan tanıyor.

Çocuklar ve gençler için yeni (özellikle bilimsel) konuları öğrenmek merak uyandırıcı olsa da kimi zaman bu tarz kaynaklar öğrenim sürecini olabildiğince sıkıcı bir hale getirebiliyor. Dikkat dağınıklığı, hızlı sıkılma gibi durumlar, çocukların ve gençlerin heveslerini kırarak, öğrenme alışkanlığı üzerinde olumsuz bir rol oynuyor. Bu noktada ebeveyn ve öğretim görevlilerinin eğitim sürecini olabildiğince çocukların ve gençlerin seviyelerine göre ayarlamaları, mümkünse de bunu eğlenceli bir şekilde yapmalarında fayda var. Bu konuda farkı müfredat, yöntem ve eğilimler incelenerek ortaya konacak eğitim modeli belirlenebilir. 

Avrupa bu konuda çocuklara ve gençlere daha fazla alan ve özgürlük sağlarken ülkemizde de bu konuda yapılan çalışmalar özellikle bilimsel konuların daha rahat bir şekilde anlaşılmasına yardımcı oluyor. Bu sayede Maker Hareketi gibi oluşumların “kültür” oluşturması sağlanırken, bir yandan da geleceğin dijital dünyasına nitelikli bireyler yetiştirilebiliyor. Özellikle ABA Yayıncılık tarafından hazırlanan Manga serisi, çocukların ve gençlerin yeni nesil STE(A)M müfredatını daha rahat kavramasına olanak sağlıyor. Manga Görelilik Kılavuzu da bu yayınlardan biri.

Manga Görelilik Kılavuzu

Görelilik Kuramı, yukarıdaki örnekle rahatlıkla açıklanabilir bir olgu olsa da özellikle çocuklar ve gençlere yönelik yayınlarla çok daha net bir şekilde açıklanabiliyor. Bunlarda biri de ABA Yayın Kütüphanesi’nin en önemli parçaları arasında yer alan “Manga Görelilik Kılavuzu”. 

Masafumi Yamamoto tarafından yazılan ve çizimlerini Keita Takatsu’nun yaptığı Manga Görelilik Kılavuzu, “Astronomi keşifleri”, “Nereden geldik?”, “Dünya ve uzay nasıl var oldu?” ve “Gelecekte uzay yolculukları yapabilecek miyiz?” gibi birçok soruya cevap aramaktadır. 

Bu ve bunun gibi karmaşık görünen pek çok kuram ve kavram Manga Görelilik Kılavuzu’nda son derece kolay ve eğlenceli bir şekilde açıklanıyor. Manga Görelilik Rehberi diğer manga serisi kitaplarında olduğu gibi zorlu görünen bir konuyu çizgi romanlarla eğlenceli bir şekilde açıklıyor. 

Özellikle Maker Kültürü’nün bir parçası olmak isteyen herkese yönelik bir yayın olan Manga Görelilik Kılavuzu, 7’den 70’e herkesin “Galileo Görelilik Prensibi”, “Newton Mekaniği”,  “Özel Görelilik Kuramı”, “Genel Görelilik Kuramı”,  “Zamanın Yavaşlaması ve Genişlemesi”,  “E=mc²” gibi kavramları rahatlıkla kavramasına imkan tanıyor. 

Kitap İçin: Manga Görelilik Kılavuzu 

Kaynak

  • https://abayayin.com/manga-gorelilik-kilavuzu/