Bir Makerin Sahip Olması Gereken Özellikler

Bir Makerin Sahip Olması Gereken Özellikler

Çok tüketip az ürettiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Maker Faire denilen etkinlikler ile ilk olarak ABD’de ortaya çıkan ve oradan tüm dünyaya yayılan maker hareketi (maker movement), tüketim toplumunu tam tersine çevirerek üretiminin önemli hale gelmesi amacını taşıyor. 

Yaratıcı insanların bir araya geldikleri maker space, maker faire ve market places, teknoloji ve kendin yap kültürü üzerine şekillenen maker akımını güçlendiriyor. Maker hareketinde maddi kazanç yerine yetenek, ortaklaşa çalışmak ve deneyim üstün görülüyor. Maker hareketi bir hobi olmanın ötesinde bir akım olarak şirketler tarafından da destekleniyor. 

Maker hareketi, çocukların zihinsel gelişimlerini destekliyor, erken yaşlardan itibaren çok yönlü düşünerek hayal gücünü kullanabilmelerini sağlıyor. Ayrıca psikomotor becerilerinde gelişme ve çevresine duyarlı bireyler haline gelmeleri noktalarında fayda sağlıyor. Bu hareketin temsilcileri olan makerlar, yaratıcı düşünce ile becerilerini somut ürünlere dönüştürüyor. Peki, bir makerın hangi özelliklere sahip olması gerekiyor? Hep birlikte bakalım…

1. İnovasyon Ruhunu Geliştirin 

Maker olmanın en temelinde inovasyon ruhu yatıyor. Yaratıcı olmak sürdürülebilirlik için her zaman alternatifler düşünmekten geçiyor. Etrafını gözlemleyen, çözümler üzerine düşünen ve yaratıcılığını besleyen makerlar, mevcut ürünlerden yeni araçlar ve tasarımlar üreterek eksikleri kapatıyor. 

2.  Paylaşımın Önemini Unutmayın

Makerların kendi aralarındaki iletişimi üretkenlik ve yaratıcılık için oldukça gerekli. Makerlar projeleri ve tasarımları hakkında birbirlerine yardım edip fikir alışverişi yaparak üretimin meydana gelmesi için ortak bir noktada bulunmuş oluyorlar. Maker faire gibi yaratıcı kişilerin bir araya geldiği sosyal alanlar da paylaşımcılığı besliyor.

3. Üretmek İçin Çalışın

Maker olmak için projeniz üzerine çalışmanız gerekiyor. Örneğin elektronik projeler geliştirmek için arduino’da çalışmak istiyorsanız işe LED çalışması yaparak başlayabilirsiniz. Boş zamanlarınızda yaratıcılığınızı harekete geçirerek prototip oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki maker olmak her yerde ve her an üretebilmek demektir.

4. Etkinliklere Katılın

Makerların bir araya geldikleri maker atölyesi veya organize edilen farklı etkinliklere katılmak yeni makerlarla tanışmak, gözlem yapmak, fikirler paylaşmak, üretilen ürünleri incelemek ve ilham almak için oldukça faydalıdır.  

5.  Öğrenmeye Açık Olun

Öncelikle temel teknik bilgileri öğrenmek ve kullanılan malzemeler hakkında araştırma yapmak gerekiyor. Teknoloji, bilim, mühendislik ve matematik konularında daha iyi olmak adına alınan STEM eğitimleri yanında farklı malzemeleri yeni ürünlere dönüştürmek için farklı teknik ve metotları da öğrenmek gerekiyor.  Bunun yanında eleştiriye açık olmak ve bunu gelişmek için bir fırsat olarak değerlendirmek de öğrenmeyi kolaylaştırıyor. 

Kaynaklar