maker alanları

Makerspace İçin Gerekli Makineler

“Hackerspace” ya da “hack-lab” olarak bilinen makerspace,  yerel maker topluluğu üyelerinin,  yaratıcı projelerde ortak çalışma yürütmeleri amacıyla bireysel ulaşımın zor ya da imkansız olduğu çeşitli ekipmanları bünyesinde barındıran bir çalışma ortamıdır. Makerlar çok değişik yaş aralığında, farklı  bilgi birikimi ve deneyime sahip insanlardan oluşabildiği için her makerspace de hitap ettiği kitleye göre farklı ekipmanlara sahip olabiliyor. Bunlar arasında çeşitli makineleri, el aletlerini ve  hammadeleri sayabiliriz.  Donanımlı bir makersapace’in sahip olması gereken kimi ekipmaları ise yazımızda bulabilirsiniz.

3D Yazıcılar:

3D yazıcılar makerspacelerin olmazsa olmazlarından biri. Rulo haline getirilmiş plastik flamanların uygun formu oluşturmak üzere eritilip katmanlar halinde üst üste eklenmesi yöntemiyle üretim yapan 3D yazıcılar prototipleme konusunda mevcut üretim sistemleri içerisinde en esnek yapıya sahip olanlarından. Fiyatlarının ilerleyen teknolojiye koşut olarak gün geçtikçe azalıyor olması, kurulumu tüketiciye bırakılmış demonte bir çok modelin görece ucuz fiyatlarla piyasaya çıkmış olması, hatta biraz bilgi ve deneyime sahip bir makerın bile gerekli parçaları edinmek koşulu ile 750 TL gibi bir bütçe ile kendi  3D yazıcısını yapabilir hale gelmesi her makerspace’in bu üretim araçlarından birine sahip olmasını neredeyse zorunluluk haline getiriyor.

Çok hassaslık gerektirmeyen ürünlerin prototiplenmesinde düşük ücretli yazıcılar gayet iş görürken hassaslığın kaçınılmaz olduğu ürünlerin prototiplenmesi için daha üst segment yazıcıların kullanılması gerekiyor. Bunların fiyatları ise hassaslıklarına ve üretebildikleri parçaların boyutlarına göre bir kaç bin liradan 50-60 bin liraya kadar değişiklik gösteriyor.

CNC Makineleri ve Lazerli Kesiciler:

CNC (Cmputer Numerically Controlled-bilgisayar destekli nümerik kontrollü) makinelerin maliyetleri her ne kadar yüksek fiyatlardan başlasa da donanımlı bir makerspace’in sahip olması gereken başlıca ekipmanlardan birisi. 3D yazıcılar ham madde olarak plastik kullanırken cncler, çelikten aluminyuma, plastikten ahşaba kadar  çok farklı tipte malzemeyi işleyebilme yetisine sahip. CNC makineleri, 3D yazıcıların kullandığı ekleyerek üretme prensibinin tam tersi şekilde eksilterek üretim yapan makineler. Bu tarz üretim biçimine ise talaşlı üretim deniyor, çünkü aşındırıcı araçlar kullanarak işleyeceği hammadde yüzeyinden talaş kaldırarak formu oluşturuyor. Şu an fabrikalarda özellikle metal parça üretiminde hala CNC makineleri en çok kullanılan makinelerden. 3D yazıcılar yavaşlıklarından ötürü şu an için seri üretimde kullanılmak yerine prototipleme amacıyla kullanılsa da CNCler seri üretimde yıllardır başarılı bir şekilde kullanılıyor.

Lazerli kesiciler daha çok ahşap, plastik, köpük ve kumaş gibi görece yumuşak malzemeleri uygun şekilde kesmek ve oymak için kullanılıyor. Bu aletlerin fiyatları da kullandıkları lazerin gücüne kesebildikleri malzemenin boyutlarına göre çok değişkenlik gösteriyor. Düşük güçlü, sadece gravür yapmaya yarayan 1 wattlık olanlarından malzemeyi kesebilmeyi sağlayan bir kaç on wattlık olanlara kadar değişiyor. Plakaları keserek çok farklı şekiller yaratmayı mümkün kılan bu makinelerin de bir makerspacete bulunması oldukça faydalı olabiliyor.

Diğer Bazı Gereklilikler:

Arduino ve Raspberry Pi gibi makerlığın olmazsa olmazı mikro bilgisayarlar ve onların yan ürünleri, vakumla plastik şekillendirme makinesi, matkap, el aletleri, lehimleme aleti, ölçüm ekipmanları vb. gibi daha çok çeşitli alet edevat lar, plastik, metal ve ahşap gibi sarf malzemeleri donanımlı bir bir makerspacete bulunması gerekenler arasında sayılabilir.

 

 İlgili Diğer Yazılarımız;